Байден вже готується до виборів у Конгрес

Його поїздка до Південної Кореї та Японії мала кілька цілей, у тому числі посилення співпраці США з азійськими союзниками

На мій погляд, поїздка президента США до Південної Кореї та Японії була потрібна Байдену для п'яти речей.

По-перше, переконати союзників, що Китай — ворог №1 на багато років уперед, а війна в Україні цю ситуацію не змінює. Те, що Джо Байден підписав закон про виділення $40 млрд на потреби, пов'язані з Україною, саме під час поїздки, мало б сказати: як і Україну, США захищатимуть своїх партнерів. Ось, переконайтеся в цьому.

По-друге, переконати союзників в Азії, що "трампівський" глобальний відхід США у внутрішні справи і зменшення їхньої залученості до регіональних процесів (що продовжив робити Байден) не торкнеться Азіатсько-Тихоокеанського регіону, навіть навпаки: Штати все ще віддані розвороту в Азію. Звідси і посил про готовність військовим шляхом захищати Тайвань, який, щоправда, потім Білий дім оперативно скоригував, сказавши, що Байден не мав на увазі те, що сказав.

По-третє, запропонувати нарешті реальну альтернативу китайським проєктам та інвестиціям, у тому числі на регіональному рівні. Для цього було запущено Індо-Тихоокеанську економічну рамкову програму (IPEF), що об'єднує 13 країн. Це мало стати противагою торішній регіональній зоні вільної торгівлі (RCEP), що була запущена з благословення Піднебесної.

Проте учасники IPEF не отримали найбажанішого, на що багато хто сподівався: зниження тарифів та полегшеного доступу до ринків, у тому числі до американського. Тут Байден поки що не поспішає розгортати на 180 градусів торговельну політику Трампа.

А, ще туди не взяли Тайвань.

Турне було важливим для того, щоб переконати американських виборців, що азіатський напрямок Байдена є стратегічно правильним

Четвертий пункт – вибори до Конгресу. Звичайно, куди ж без цього. Турне було важливим для того, щоб переконати американських виборців, що азіатський напрямок Байдена стратегічно правильний, ефективніший, ніж у Трампа. З цієї причини Байден їздив заводами великих азіатських корпорацій, які обіцяли йому відкрити в США заводи і працевлаштувати тисячі американців.

П'яте — форсувати процес цементування якогось регіонального порядку, який би посилив співпрацю США з азіатськими союзниками. Щось типу побудови якогось "а-ля НАТО" у цьому складному регіоні, хоча б із Південною Кореєю та Японією. З цим я пов'язую піар-заяву (яка дуже сподобалась японцям) про те, що якби Радбез ООН розширився, Штати обов'язково підтягнули б туди Японію.

Візит був важливий, щоб не втрачати ініціативу та хватку, особливо після не найвдаліших для Штатів виборів на Філіппінах, колапсу консерваторів на виборах в Австралії та зміни влади у Південній Кореї.

Не можу сказати, що візит Байдена спричинив якийсь прорив. Все, як і раніше, складно. А з багатьох питань у Вашингтона поки що повноцінних відповідей немає, включаючи питання Північної Кореї, яке, очевидно, загостриться з приходом до влади консервативної адміністрації нового президента Юн Сок Йоля.

Однак це вперше за довгий час, коли Вашингтон намагається створити реальні альтернативи регіональним проєктам Китаю і повторити те, що не вдалося Трампу на Близькому Сході — створення міцної автономної регіональної коаліції, яка дотримуватиметься американських інтересів, не залучаючи Штати безпосередньо.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі