Китай – співучасник вторгнення Росії в Україну. Точка неповернення вже позаду

Саміт воєнного часу

"Брюссель та Пекін обмінялися дуже чіткими протилежними поглядами", – сказала Урсула фон дер Ляєн 1 квітня по завершенню віртуального саміту Євросоюз-Китай.

Важка розмова. Усе було настільки безнадійно, що по результату не було: ні спільної заяви, ні пресконференції, ні будь-яких домовленостей.

"Україна стала визначальним моментом для наших відносин з рештою світу", – сказала Урсула фон дер Ляєн, попереджаючи Китай не надавати Росії воєнної допомоги та не допомогати обійти санкції.

2 млрд євро на день – торгівля ЄС і Китаю. 330 млн євро на день – торгівля Китаю і Росії. Очильниця Єврокомісії назвала цифри, щоб продемонструвати Пекіну, хто від кого залежить та хто що може втратити.

Пекін традиційно повторював російські наративи і не полишив спроб віддалити ЄС від США, щоб послабити безцпрецедентно та неочікувано для Сі з Путіним тісний союз Заходу.

Схоже, Китай досі недооцінює єдність світу

Схоже, Китай досі недооцінює єдність світу та не усвідомив, що часи Меркель залишилися в минулому.

Ще два роки тому ЄС та Китай збиралися підписати інвестиційну угоду. Але, зробивши велику помилку з Росією та Путіним, що призвела до бомбардувань шкіл, лікарень, гуманітарних коридорів, розстрілів черг за хлібом та тисяч мирних мешканців в серці Європи, ЄС не хоче знов танцювати на цих же граблях, але вже з Китаєм та Сі.

Китай найближчі місяці не буде постачати Росії зброю, щоб не наразити себе на санкції. Але Сі не кине Росію, бо іншого подібного антизахідного партнера у нього нема.

Сі не кине Росію, бо іншого подібного антизахідного партнера у нього нема

І хоча все пішло не так, як очікував китайсько-російський союз: українці чинили опір, а Захід був єдиний, – цілі союзу не змінилися.

Цього тижня Китай послав чіткий публічний сигнал коментарем міністра закордонних справ Ван Ї, що російсько-китайські відносини витримали випробування міжнародною ситуацією та Пекін хоче їх підняти на вищий рівень.

Отже саміт став лише констатацією факту, що точка неповернення вже позаду. А Китай – співучасник, який покинув нейтральну зону ще до вторгнення, підписавши партнерство без меж.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі