Страх спровокувати Путіна веде західний світ до катастрофи

НАТО слід діяти рішучіше і різко збільшити підтримку України

У Вашингтоні прийнято вважати, що НАТО слід стримуватися від запровадження безпольотної зони над Україною через ризик повномасштабної війни між Альянсом і Росією. Ця думка відображає багаторічне нерозуміння Росії і України, та загрузла в роздумах про умиротворення. Хоча вікно для введення безпольотної зони, мабуть, закрите, все ще є альтернативи, які можуть спрацювати. Захід має негайно їх втілити, – пише Ілля Тимченко для Atlantic Council.

Після розпаду СРСР 1991 року, США поспішно відмовилися від пострадянського світу і перейшли до інших міжнародних викликів. За іронією долі, це скорочення інвестицій означало припинення підтримки та розвитку того досвіду, який дозволив Америці перемогти Радянський Союз.

За останні 30 років умиротворення замінило досвід. Під час жорстоких війн Росії в Чечні, війни 2008 року з Грузією чи вторгнення в Крим та на схід України у 2014 році, підхід Заходу часто визначався страхом спровокувати і без того скривджену Росію.

Це призвело до того, що Захід знову і знову неправильно тлумачив путінську Росію. Це також призвело до того, що західні лідери неправильно тлумачили події в Україні. Ми переоцінюємо Путіна і недооцінюємо Україну через обмежене розуміння динаміки, що швидко змінюється на пострадянському просторі.

Хоча модно говорити, що розширення НАТО зайшло задалеко, за нинішніх обставин розумніше стверджувати, що воно зайшло недостатньо далеко

Небезпечне ігнорування Заходом загрози, що походить від реваншистського Кремля, пояснює, чому демократичний світ не зберіг переваги над Росією, коли остання була найбільш уразливою. Падіння СРСР надало чудову нагоду для швидкого розширення НАТО, у тому числі на територію України. Хоча модно говорити, що розширення Альянсу зайшло задалеко, за нинішніх обставин набагато розумніше стверджувати, що воно зайшло недостатньо далеко.

На щастя, Заходу ще не пізно вчитися на своїх помилках. Хоча сьогодні у Росії значно більша військова міць, ніж у 1990-х, вона надалі не може зрівнятися з НАТО, і Путін не воюватиме, якщо йому кине виклик колективна міць Заходу.

Путін не воюватиме, якщо йому кине виклик колективна міць Заходу

НАТО може координувати свої дії з країнами, які не входять до Альянсу, для захисту неба над Україною, тим паче, що адміністрація Джо Байдена в останні тижні показала здатність об'єднати світ проти Росії.

Теоретично, Америка могла б мобілізувати широку коаліцію для захисту України. У нинішніх екстремальних обставинах немає жодних причин, чому світова спільнота не могла б творчо підійти до порятунку країни, яка зазнала нахабного нападу зі сторони постійного члена Ради Безпеки ООН і приголомшила світ своїм героїзмом.

Генерал ВПС США у відставці Філіп Брідлав заявив, що заборонена для польотів зона має бути на столі. Він також запропонував альтернативу – гуманітарну безпольотну зону. Це потенційно приваблива ідея, яка може послужити компромісом між прихильниками обережної політики щодо Кремля і тими, хто вважає, що Росія не піде на ескалацію відкритої війни з НАТО.

Хоча західні лідери досі недвозначно унеможливлювали пряме втручання, вони також надають Україні посилені засоби протиповітряної оборони. Такі кроки слід суттєво прискорити та підкріпити паралельним наданням винищувачів та систем протиракетної оборони.

Менш ніж за чотири тижні війни Росія випустила по Україні понад тисячу ракет і перетворила на руїни цілі українські міста. Хоча кількість жертв серед цивільного населення залишається до кінця невідомою, тисячі людей уже загинули. Незважаючи на очевидну невідкладність ситуації, Захід надалі діє напівзаходами і розмірковує, чи не може Путін інтерпретувати озброєння України як провокацію.

Якщо західні лідери збережуть нинішній обережний підхід до російської агресії, світ стане свідком геноциду українського народу

Якщо західні лідери збережуть свій нинішній обережний підхід до російської агресії, світ стане свідком геноциду українського народу, що розгортається. До цього додасться глобальна продовольча криза, що швидко зростає.

Російські танки не зупиняться біля західних кордонів України. Навпаки, у Путіна з'явиться сміливість розширити імперіалістичні агресивні війни, і він неминуче зверне увагу на Молдову і країни Балтії, а також спробує дестабілізувати Центральну Європу та Балкани.

Тим часом, Китай та інші авторитарні держави візьмуть до уваги успіх Путіна і діятимуть відповідно. Вони будуть налагоджувати тісніші зв'язки з Росією, що відроджується, і будуть прагнути розширити сфери впливу аналогічним чином. Весь світ зануриться в нову еру глобальної нестабільності, яка зведе нанівець більшу частину прогресу, досягнутого з часів Другої світової війни.

Замість того, щоб продовжувати реагувати і платити ще вищу ціну в найближчому майбутньому, НАТО слід діяти рішуче вже зараз і різко збільшити підтримку України. Діяти інакше аморально, і суперечить основним стратегічним інтересам всього західного світу.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі