Україні терміново потрібен міжнародний багатомільярдний фонд, щоб вижити

Це моральний обов'язок всього демократичного світу

Через два тижні після початку путінської війни проти України конфлікт уже залишив більшу частину країни у руїнах. Зіткнувшись із несподівано сильним опором українських військ у перші дні вторгнення, російські війська відтоді зосередили свої зусилля на безладних бомбардуваннях українських міст, – пише Ілля Тимченко для Atlantic Council.

Тактика терору призвела до незліченних звірств і дедалі більшої кількості жертв серед цивільного населення. Атака Росії також зруйнувала українську інфраструктуру і підірвала економіку. Щоб не допустити повного економічного колапсу, міжнародне співтовариство має терміново надати Україні десятки мільярдів доларів екстреного фінансування.

Якщо велика частина України вийде з війни неокупованою, програма реконструкції обіцяє стати найбільшою в сучасній історії Європи

Ще більше грошей знадобиться для відновлення України. Якщо припустити, що більшість нинішньої України вийде з конфлікту неокупованою, ця програма реконструкції обіцяє стати наймасштабнішою у сучасній історії Європи. Зрештою, з руїн виростуть цілі нові міста, які змінять країну та допоможуть гарантувати їй європейське майбутнє, за яке борються українці.

Скільки це коштуватиме? Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький недавно заявив, що ЄС має створити фонд у розмірі 100 млрд євро для відновлення України. Це може бути консервативною оцінкою. Якщо Росія продовжить бомбардувати Україну нинішніми темпами, то можемо очікувати, що вартість війни буде набагато вищою. Можливо, навіть перевищить $1 трлн.

Безпосереднім пріоритетом міжнародної спільноти має бути підтримка української економіки. Україна потребує союзників для запуску фонду, який щомісяця вкачуватиме мільярди доларів у її економіку, щоб компенсувати катастрофічні втрати, завдані путінською війною.

Досі Захід надавав Україні деякі пакети фінансової допомоги, але вони здебільшого складалися з кредитів під низькі відсотки. Наприклад, недавно США надали додатково $1 млрд як фінансову підтримку у вигляді кредиту. Це необхідно негайно змінити. Ми всі знаємо, що План Маршалла був таким успішним для відновлення європейських країн після Другої світової війни, тому що надавав переважно гроші, які не потрібно було повертати.

Країна, яка відбивається від військової наддержави, не може брати кредити від МВФ та інших фінансових інституцій. Україна – не Греція. Ми не дійшли до кризи через неефективне управління

Країна, яка відбивається від військової наддержави, неспроможна приймати регулярне фінансування як звичайні кредити від МВФ та інших міжнародних фінансових інститутів. Україна – не Греція. Ми не дійшли економічної кризи через неефективне управління фінансами. Натомість Україна стала невинною жертвою першого повномасштабного військового вторгнення в Європі з часів Адольфа Гітлера.

Важливо зазначити, що кредити не дають звичайному українцеві впевненості, що його економіка тримається. Оскільки українці воюють з Росією наодинці, чи мають вони також турбуватися про борги, які, врешті, доведеться повертати?

Насамперед, міжнародне співтовариство має визнати, що Україна не просто бореться за себе, вона захищає весь міжнародний лад після Другої світової війни. Найменше, що може зробити Захід – допомогти українцям втриматися на плаву у фінансовому плані та надати кошти на відновлення їхньої зруйнованої країни.

Багатомільярдний фонд мав би як символічне, так і організаційне значення. Це допомогло б світові зрозуміти масштаби втрат України через російську агресію. Українці також будуть упевнені, що їхню економіку підтримує весь демократичний світ.

Це підкреслить ступінь міжнародної підтримки України та зміцнить рішучість країни протистояти російському вторгненню.

Це можна зробити у різний спосіб. Наприклад, на зразок того як США реалізували пакет стимулів для своїх громадян під час пандемії Covid-19. Україна також могла б прийняти пакет стимулів за фінансової підтримки Заходу і розподіляти платежі безпосередньо на особисті банківські рахунки громадян України. Щоб міжнародна фінансова допомога не проходила через непрозорі державні структури, прямі вигоди отримали б натомість прості українці.

Однією з проблем із такими ініціативами буде доступність коштів. Адже багато буде залежати від того, як розгортатиметься війна. Наприклад, чи зможуть українці взагалі користуватися своїми банківськими картками? Чи будуть продукти в українських магазинах, щоб їх купувати? Щоб мінімізувати цей ризик, гроші потенційно можна зберігати для розподілу після закінчення війни.

Україні необхідно як мінімум $10 млрд на місяць, щоб компенсувати втрати через російське вторгнення

За деякими оцінками, Україні необхідно як мінімум $10 млрд на місяць, щоб компенсувати втрати через російське вторгнення. На перший погляд, це може здатися занадто багато, але це можливо, особливо якщо мобілізувати широку коаліцію націй.

Економіка України швидко спливає кров'ю і невідкладно потребує великої фінансової допомоги. Глобальний фонд був би таким же важливим, як танки та санкції у боротьбі за захист України від російської агресії. Це слід розглядати як стратегічний пріоритет, і як моральний обов'язок всього демократичного світу.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі