Селен потрібен кожному. Чим важливий мікроелемент

Великий вплив на його вміст в продуктах має кулінарна обробка

Поговоримо про селен. В організм цей мікроелемент надходить разом із їжею.

В організмі постійно присутні агресивні сполуки, які ушкоджують та руйнують наші клітини. Їхній дії чинить опір спеціальна система захисту, і селен — один з найважливіших її компонентів. Крім того, він потрібен для синтезу гормонів щитовидної залози і сприяє повноцінному засвоєнню йоду, з якого ці гормони і виробляються. А ще селен запобігає мутаціям і розвитку пухлинних клітин, він потрібен для підтримки здоров'я серця та репродуктивної системи.

Користь селену полягає ще й у тому, що він впливає на ріст волосся, зберігаючи його здоровий і красивий вигляд.

Впливає на ріст волосся, зберігаючи його здоровий і красивий вигляд

Основною причиною дефіциту селену в організмі є недостатнє надходження з продуктами харчування, особливо в тій місцевості, де ґрунти бідні на селен. Низький вміст селену в Україні виявлено на територіях Хмельницької, Вінницької, Київської, Луганської, Одеської, Полтавської, Тернопільської, Харківської, Чернігівської областей та Автономної Республіки Крим.

Іншими причинами нестачі цього мікроелементу можуть бути захворювання шлунково-кишкового тракту, куріння та зловживання алкоголем, голодування та низькокалорійні дієти, а також стреси.

Великий вплив на вміст селену в продуктах має кулінарна обробка. У процесі приготування м'ясо, овочі, молоко та фрукти втрачають до 80% селену.

Найменше — борошно та крупи (до 10%), тому хліб, каші, а також свіжі овочі та фрукти є гарантованим джерелом цього мікроелемента. Низькокалорійне харчування з нестачею білків сприяє розвитку дефіциту селену.

Низькокалорійне харчування з нестачею білків сприяє розвитку дефіциту селену

Дефіцит селену не має специфічних симптомів. Але перевірити його вміст в організмі потрібно при гіпотеріозі, проблемах із серцем, при захворюваннях органів травлення, зниженні м'язового тонусу, проблемах із фертильністю, онкологічних захворюваннях, у літньому віці.

З яких продуктів ми отримуємо селен:

1. Цільнозерновий хліб⠀

2. Овес

3. Горох

4. Нежирне м'ясо

5. Сир

6. Буряк

7. Яйця

8. Горіхи тощо

Увага: додатково препарати селену можна приймати лише за призначенням лікаря.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі