Акції Facebook впали. Що відбувається

Причина проста – Цукерберг оголосив про переміщення в Метавсесвіт

Нещодавно впали акції Facebook. І деякі думають, що це через їхню неправильну політику, або баги, або бани, або рекламу, або персональні дані.

Але це все – приводи. А треба шукати причини.

Причина проста. Засновник Facebook Марк Цукерберг оголосив про переміщення в Метавсесвіт, і навіть зробив ребрендинг своєї компанії.

Хто знає – що таке ребрендинг для всесвітньої корпорації, скільки це коштує і як важко організувати, той розуміє, що стрибок у Метавсесвіт не міг бути спонтанним і необдуманим. Там же акціонери, всі розумні, досвідчені, до афер не схильні. Вони б нізащо не схвалили навіть ймовірність такого провалу.

Тому тут важливо не лише те, як відреагували біржі таким падінням акцій, а важливо те, як відреагували найближчі конкуренти-монстри. А вони занепокоїлися.

І тут же анонсували, що теж прямують до Метавсесвіту: Microsoft, Amazon, Google, Apple, SpaceX, Baidu та ще півсотні світових гігантів.

Тут як із велогонками. Чи знаєте ви, що роблять, наприклад, у велогонці, з тим шибеником, який несподівано відривається наодинці у відрив? Наче, він Дон Кіхот, розумніший за всіх… Ага, зараз! Такого "розумника" швидко і безжально наздоганяють і валять. Але це піке акцій вниз триває не дуже довго.

Що стосується Facebook, то обвал на 23% просто компенсував його несподіване піднесення кілька місяців тому, приблизно на такий же відсоток. Тож усе стабілізувалося.

Зверніть увагу зовсім на інший вектор, який більш цікавий.

А саме: якби тільки один Facebook кинувся до Метавсесвіту, то й добре. Мало що буває, коли у мільярдерів зносить дах. Але коли провідні світові гіганти, як за сигналом, кинулися навздогін, як це недавно сталося з космічними перегонами, щось тут не так. Або, навпаки, так.

Якби тільки один Facebook кинувся до Метавсесвіту, то й добре. Мало що буває, коли у мільярдерів зносить дах. Але коли провідні світові гіганти, як за сигналом, кинулися навздогін, як це недавно сталося з космічними перегонами, щось тут не так. Або, навпаки, так

Бо якщо кілька десятків світових корпорацій починають будувати свої Метавсесвіти, навіть якщо вони зазнаватимуть нашої з вами тотальної критики, сарказму та остракізму з усіх боків, то це не змінить нового унікального та несподіваного тренду на частину життя у Метавсесвітах. Хочемо ми цього чи не хочемо.

А в цих Метавсесвітах – зовсім інші правила, цінності, екосистема, вигоди, впливи, і може навіть трохи інші люди.

Ось уже зараз ми все менше розуміємо, що відбувається у світі, незважаючи на велику кількість розумних людей, досвід і знання. А це логічно приводить до висновку, що зрозумілого світу дедалі менше, а незрозумілого – дедалі більше.

А тут ще постійні глобальні кризи, від фінансових та екологічних до моральних та мілітаристських, які скидають світ у прірву, звідки можна й не вибратися.

І це позначається всім відомим мемом "Г'юстон, у нас проблеми!".

Проблеми не можуть бути вирішені на тому самому рівні мислення, який їх створив

І ось це "незрозуміле" – і є вже цей Метавсесвіт, з трохи іншої реальності, доповненої реальності, яка є, ми її відчуваємо, але вона незрозуміла, і тому сильно дратує. І щоб її зрозуміти, треба підніматися на рівень вище. Як казав Ейнштейн, проблеми не можуть бути вирішені на тому самому рівні мислення, який їх створив. Ось ми й дожили до такого життя.

Тож настав час готуватися до того, щоб підніматися на новий рівень, поглядаючи в біноклі на ці поки що дивні Метавсесвіти.

Втім, до хорошого потім швидко звикаєш.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі