Світова фінансова система стає схожою на велику бульбашку

Трильйони нових грошей вливають в економіку

Цікаві події намічаються, якщо поєднати останні новини:

1. У 2022 році світова економіка вперше перевищить позначку $100 трлн. Такий прогноз дає британський аналітичний центр CEBR, і він збігається із прогнозом Міжнародного валютного фонду. Що цікаво: цифру буде досягнуто на два роки раніше, ніж у попередніх прогнозах.

2. Загальний обсяг друку грошей становив $13 трлн: $5,2 трлн – антиковідні заходи, $4,5 трлн – кількісне пом'якшення, $3 трлн – на інфраструктуру.

Загальний обсяг друку грошей становив $13 трлн

3. Багато грошей – багато угод. Глобальна активність у сфері злиття та поглинання досягне $5 трлн у 2021 році. Обсяг злиття та поглинання у світі вперше в історії зріс на 63% і досяг рекордних $5,63 трлн до 16 грудня, легко перевершивши докризовий рекорд у $4,42 трлн, встановлений у 2007 році.

Загальний обсяг угод у США за 2021 рік майже подвоїться і становитиме $2,61 трлн. Обсяг угод у Європі зріс на 47% до $1,26 трлн, а в Азійсько-Тихоокеанському регіоні – на 37% до $1,27 трлн.

Обсяг угод у сфері прямих інвестицій зріс більш ніж удвічі порівняно з минулим роком та становив рекордні $985,2 млрд.

4. При цьому більше половини з 481 американських IPO цього року торгуються нижче за ціну розміщення. Ці розміщення, крім ще більш довгого списку SPAC, разом залучили рекордні $167 млрд, побивши показники 2020 року.

5. Капіталізація Apple наблизилася до рекордної позначки в $3 трлн.

6. Капіталізація ринку криптовалют у 2021 році збільшилася на $1,5 трлн до $2,3 трлн. Біткоїн, що подорожчав більш ніж на 60%, при цьому частка біткоїна на криптовалютному ринку різко скоротилася протягом 2021 року – з 70% на початку року до 40% до кінця року. Тільки венчурні фонди інвестували у криптовалюти та пов'язані з ними компанії близько $30 млрд.

7. Знаєте, чому вартість технологічних гігантів б'є трильйонні рекорди? Все просто. 20 найбільших компаній витратили сотні мільярдів доларів, щоб підвищити ціну своїх акцій. Близько 53,8% активності з викупу акцій у третьому кварталі припало на 20 найбільших компаній.

Список 20 найбільших компаній очолили представники найбагатших та найвпливовіших корпорацій Америки: Apple, Alphabet, Meta, Oracle, Microsoft.

Список 20 найбільших компаній очолили представники найбагатших та найвпливовіших корпорацій Америки: Apple, Alphabet, Meta, Oracle, Microsoft.

Тільки ці п'ять компаній у третьому кварталі викупили своїх акцій на разючу суму в $66,7 млрд. У масштабах цього року активність цих п'яти компаній з викупу акцій виявиться ще більш вражаючою: $211,6 млрд у сукупності.

8. А чи знаєте, хто продає ці акції?

Ілон Маск уже продав майже 12 млн акцій із 17 млн, які він обіцяв спочатку. На поточний момент із продажів він виручив уже $12,7 млрд.

Марк Цукерберг продавав акції Meta Platforms Inc майже щодня цього року.

Засновники Google почали продавати акції компанії в травні, тоді ж двоє з трьох співзасновників Airbnb Inc почали наслідувати їхній приклад.

За даними аналізу угод американських мільярдерів, вони продали акцій на $42,9 млрд на початок грудня, що більш ніж удвічі перевищує показник $20,2 млрд за весь 2020 рік.

Які висновки напрошуються?

Світова фінансова система починає все більше нагадувати одну велику бульбашку, викликану трильйонами нових грошей, улитих в економіку.

Активно зростають ринки та IPO та SPAC.

Зростає ринок криптовалют.

Зростає вгору капіталізація найбільших компаній, але… Їхні власники щось знають і тихенько зливають акції.

Але я ні на що не натякаю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі