Чи будуть віялові відключення електроенергії взимку

У цьому сезоні проблема є глибшою

Минулого опалювального сезону ситуація з електрозабезпеченням була критичною у січні-лютому. Схоже, що це все через неадекватне планування споживання електроенергії. Просто ніхто не був "готовий" до кризи, а тому проблеми довелося вирішувати по мірі їх "появи". І хоча в цьому сезоні проблема є глибшою – добре, що є розуміння тої глибини. А отже є шанс вирішити проблему.

Причиною того, що у січні-лютому 2021 року ми мали проблеми в енергетиці (низькі запаси вугілля) кореняться у тому, що вугільні ТЕС спалили більш як 1 млн т вугілля понад планом у листопаді-грудні 2020-го. Цей мільйон зайве спаленого вугілля дуже сильно підірвав спроможність ТЕС забезпечувати енергетичну стабільність у перші місяці цього року. Головними причинами понадпланового спалення мільйона тон вугілля були не позапланові ремонти на АЕС у кінці 2020 року, як то багато хто каже, а:

• Неправильне планування споживання електроенергії. Факт по споживанню у листопаді-грудні 2020 був більший за план на цілих 6,8%.

• Недовиробіток зеленої енергії.

Можливо, справа в "несприятливих погодних умовах", що зумовили занадто велике споживання електрики та зменшення виробництва відновлюваними джерелами. А можливо, хтось переоцінив їхній "потенціал".

Загалом ці дві причини призвели до того, що за листопад 2020 – лютий 2021 дефіцит електроенергії на ринку виявився на 4 млрд кВтгод більшим за план.

За листопад 2020 – лютий 2021 дефіцит електроенергії на ринку виявився на 4 млрд кВтгод більшим за план

Причини того, що наші ТЕС із кінця минулого опалювального сезону не змогли поповнити свої запаси вугілля – то тема окремого дослідження. Звісно, найбільша провина лежить на операторах ТЕС. І цьогоріч ризик виникнення дефіциту електроенергії через це є більшим, але шанси "пропетляти" в цьому сезоні – не такі вже й примарні.

Як ми пройшли листопад

У листопаді 2021 картина була радикально іншою, ніж рік тому: ТЕС та ТЕЦ значно зменшили виробництво задля економії викопного палива, і це зниження було компенсовано значним зростанням чистого імпорту та більш активною роботою АЕС. Робота "інших джерел" була в рамках плану, а споживання електроенергії – трохи нижче плану (чи були віялові чи якійсь інші відключення споживачів тому причиною – то вже інше питання).

Листопадовий тренд зберігається і в грудні: у Міненерго очікують, що ТЕС у цьому місяці спалять лише 1,7 млн т вугілля – а це значить, що вони недовироблять десь 1 млрд кВтгод порівняно з планом (схоже, що і ТЕЦ теж підуть шляхом економії). Очевидно, компенсувати недовиробіток ТЕС/ТЕЦ доведеться більш активною роботою АЕС та зростанням чистого імпорту. Є сподівання, що погодні умови будуть "відповідати плану", і споживання електроенергії та робота зелених джерел цього разу не підведе.

Як ми пройдемо далі

Планове споживання мінус виробництво з відновлюваних джерел (тобто той прорахунок, що минулого сезону спровокував кризу) наразі виглядає більш реалістичним. Отже, в Міненерго розуміють глибину проблеми, що вже є великим досягненням. Залишилося знайти адекватні джерела електроенергії для виконання цього плану.

Якщо узагальнити, то ми зможемо пройти без проблем цей сезон за умови, що:

• Постачання вугілля на ТЕС буде іти за планом у грудні (63 тис. т в день) та збережеться хоча би на цьому рівні у січні-лютому. Поки що ми маємо меншу статистику (60 тис. т в день за 15 днів грудня), але є шанс надолужити, і ніби плани такі є.

• Наші АЕС витримають високий план із виробництва електроенергії без поломок.

• Погода не принесе серйозних сюрпризів.

• Чистий імпорт електроенергії залишиться принаймні на нинішніх рівнях.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі