Путін втрачає союзників. Росії загрожує ізоляція

Євросоюз присудив Навальному премію імені Сахарова. Лавров зустрічає делегацію "шанованих" талібів і призупиняє роботу представництва НАТО

Європарламент присудив російському опозиціонеру Олексію Навальному премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки".

Премія Сахарова — головна нагорода Євросоюзу в галузі прав людини. Кандидатура російського опозиціонера була висунута найбільшою фракцією Європарламенту — Європейською народною партією, а також третьою за кількістю депутатів фракцією лібералів "Оновити Європу" з формулюванням "за мужність у боротьбі за свободу, демократію і права людини".

У цієї премії хороша репутація: коли її присуджували людям, які перебувають в ув'язненні, вони зрештою опинялися на волі. Це стосується і першого лауреата цієї премії Нельсона Мандели, і Олега Сенцова. Сама по собі премія, звичайно, не має магічної визвольної сили, скоріше, це символ підтримки Євросоюзу головному опоненту російського диктатора, черговий, після Нобелівської премії миру Дмитру Муратову, ляпас Путіну, який цими днями посилено працює разом зі своєю командою над політичною ізоляцією Росії.

У премії Сахарова хороша репутація: коли її присуджували людям, які перебувають в ув'язненні, вони зрештою опинялися на волі. Це стосується і першого лауреата цієї премії Нельсона Мандели, і Олега Сенцова

Глава МЗС Росії Сергій Лавров ретельно відбирає союзників путінського режиму. Зокрема він зустрівся в Москві з представниками руху "Талібан", визнаного в Росії терористичним. Агентство "Інтерфакс" наводить цитату Лаврова, який назвав делегацію талібів "шанованою" і підкреслив, що російська влада "задоволена рівнем практичної взаємодії" з новими афганськими властями.

Причини для задоволеності в наявності. За два місяці життя афганських жінок кардинально змінилося. Тепер їм не можна виходити з дому без супроводу чоловіка, працювати, у багатьох провінціях дівчаткам заборонено відвідувати школу. Новий ректор Кабульського університету заборонив пускати до будівлі навчального закладу студенток і викладачок.

Заволодівши американською зброєю, зокрема понад 200 бортами військової авіації, включаючи американські штурмові літаки A-29 і новітні бойові вертольоти Black Hawk, системами залпового вогню "Град" (близько 50 одиниць), 122-міліметровими гаубицями Д-30, середніми танками Т-55 і Т-62, таліби тепер за чисельністю і якістю озброєння фактично перевершують чимало армій пострадянської Середньої Азії, включаючи Таджикистан, у керівництва якого немає ні проєктів, ні ідеології, які могли б конкурувати з ідеями "Талібану", що здобули популярність серед численного таджицького населення Афганістану.

Таліби тепер за чисельністю і якістю озброєння фактично перевершують чимало армій пострадянської Середньої Азії, включаючи Таджикистан

Таліби просто проігнорували вимоги президента Таджикистану і світової спільноти про створення "інклюзивного" уряду, не включивши туди афганських таджиків і обмежившись найближчими союзниками.

Зростання афганського наркотрафіку на територію зокрема Росії, загроза крайньої нестабільності на південних рубежах, жахлива середньовічна дискримінація жінок, яка неминуче призведе до мільйонів біженців, — ось неповний перелік сюрпризів, що їх готові піднести своїм новим друзям шановані Лавровим таліби.

Визначившись із друзями, Росія чітко окреслює коло ворогів. Москва призупиняє роботу постійного представництва Росії при НАТО, зокрема роботу військової місії зв'язку НАТО, акредитація її співробітників відкликається з 1 листопада, а інформаційне бюро Альянсу закриють. Тепер для контактів із Росією НАТО слід звертатися до російського посла в Бельгії, заявив Лавров. Пам'ятайте, як Маша з Дубровським спілкувалися через дупло? Ось так і НАТО запропонували для комунікації з Росією спілкуватися з бельгійським послом.

Росія чітко окреслює коло ворогів

До речі, невелика історична паралель: 86 років тому, 21 жовтня 1935 року, гітлерівська Німеччина офіційно вийшла з Ліги націй...

Одночасно відбувається зміна влади в тих країнах, у яких верховодили союзники Путіна.

Перш за все йдеться про Чехію, де найближчими днями буде сформовано новий уряд, який перегляне відносини з Росією.

Зокрема, у планах правлячої коаліції в складі п'яти ліберальних партій — ухвалення "закону Магнітського". Як розповів член робочої групи з підготовки програми Мартін Дворжак, нова влада республіки має намір зробити акцент на права людини і громадянське суспільство, дотримуючись традицій першого президента незалежної Чехії Вацлава Гавела. Дворжак є одним із можливих кандидатів на пост глави МЗС у новому кабміні. За його словами, в підготовлюваному документі підкреслюється пріоритет зв'язків Праги з Німеччиною, говориться про стратегічне партнерство з Ізраїлем, а також необхідність провести ревізію відносин із Москвою.

Підкреслюється пріоритет зв'язків Праги з Німеччиною, говориться про стратегічне партнерство з Ізраїлем, а також необхідність провести ревізію відносин із Москвою

Партія чинного прем'єра Бабіша, лояльного Путіну, програла вибори. На думку Бабіша, в програші його партії винні конкуренти, які розпалювали "неправдиві скандали" під час передвиборної кампанії. Прем'єр-міністр уточнив, що йдеться про "Досьє Пандори" — масштабне розслідування міжнародного консорціуму журналістів. Воно показало, що Бабіш через офшор придбав віллу у Франції вартістю 22 млн доларів. Сам він наполягав, що нічого протизаконного не робив.

Вирішальна роль під час формування уряду дістанеться двом коаліціям. "Разом" і "Пірати і Старости" контролюють 108 із 200 місць у нижній палаті парламенту.

Нічого хорошого для путінської Росії цей союз не обіцяє.

Крім того, президент Чехії Мілош Земан, який підтримував практично будь-які авантюри Путіна, у зв'язку з хворобою не зможе виконувати своїх обов'язків...

На черзі — Угорщина, глава якої Віктор Орбан був ще одним союзником Путіна, разом із ним намагався зруйнувати Євросоюз і його цінності. Є ймовірність, що 2022 року в Угорщині відбудеться зміна влади, оскільки вперше шість опозиційних партій Угорщини змогли домовитися і висунули єдиного кандидата на майбутніх парламентських виборах. Безпартійний консерватор Петер Маркі-Зай у другому турі праймеріз набрав 57% голосів, обійшовши кандидата від соціал-демократів Клару Добрев. Таким чином, Маркі-Зай стане головним суперником прем'єр-міністра Віктора Орбана на виборах 2022 року.

Якщо в Угорщині відбудеться зміна влади, у Путіна в Європі не залишиться жодного союзника, крім Лукашенка

Подібні праймеріз проводилися в країні вперше. До цього шість партій — від ліво-зелених до правих консерваторів — перебували в постійній конфронтації. Якщо в Угорщині відбудеться зміна влади, у Путіна в Європі не залишиться жодного союзника, крім Лукашенка...

Міністр оборони США Ллойд Остін, який перебуває з візитом у Києві, поклав на Росію відповідальність за початок війни на сході України і продовження цього конфлікту. "Росія розпочала цю війну, і Росія перешкоджає мирному врегулюванню", — сказав він на пресконференції після переговорів з міністром оборони України Андрієм Тараном.

Після прибуття до Києва Остін пояснив, що мета його приїзду — висловити підтримку територіальної цілісності України і готовність розвивати її здатність відбивати російську агресію в майбутньому. Говорячи про можливий вступ України до НАТО, Остін заявив, що ніяка "третя країна" не має права вето на цей вступ. Хоча Остін і не назвав Росію, було зрозуміло, що йдеться саме про неї, оскільки прессекретар Кремля Дмитро Пєсков напередодні пригрозив "активними заходами" у разі, якщо Україна наблизиться до членства.

В умовах сьогоднішнього світу, який стає дедалі глобальнішим, добитися повної ізоляції непросто. Але Путін і його команда дуже стараються, і у них уже майже вийшло...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі