Трибунал для Лукашенка. Захід хоче жорсткіших заходів для білоруського диктатора

Занадто довго міжнародна спільнота дозволяла автократичним режимам сидіти відразу на двох стільцях

Коли автократичний режим Олександра Лукашенка в травні 2021 року фактично викрав літак Ryanair, змусивши приземлитися в Мінську, і викрав двох пасажирів, міжнародні наслідки не змусили себе чекати.

Європейський Союз заборонив білоруським авіакомпаніям літати у своєму повітряному просторі і приземлятися в аеропортах, а також європейським авіаперевізникам — здійснювати польоти в повітряному просторі Білорусі. США водночас заборонили продаж авіаквитків у Білорусь і з неї, - пише Браян Вітмор для Atlantic Council.

Через п'ять місяців після цього повітряного піратства Лукашенка лунають заклики до запровадження ще жорсткіших заходів. Кандидат від президента США Джо Байдена на пост представника в Раді Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) при ООН Чеслі Салленбергер закликає виключити Білорусь з цього органу, що регулює міжнародну безпеку польотів.

У свідченнях перед комітетом Сенату США з міжнародних відносин, колишній пілот авіакомпанії, який домігся міжнародної популярності в 2009 році, коли благополучно приземлив літак Airbus A320 на річці Гудзон в Нью-Йорку, Чеслі Салленбергер сказав, що США "слід вжити заходів щодо Білорусі".

ICAO може тимчасово позбавити Білорусь права голосу за порушення міжнародних норм

Зокрема, він зазначив, що ICAO може тимчасово позбавити державу права голосу за порушення міжнародних норм.

"Ми повинні задіяти всі потрібні важелі, щоб притягнути до відповідальності тих, хто несе відповідальність за це", - сказав Салленбергер.

Він зазначив, що вимушена посадка рейсу Ryanair і арешт білоруського журналіста Романа Протасевича "показали кричуще нехтування міжнародними нормами авіаційної безпеки".

Для призупинення права голосу Білорусі буде потрібна більшість голосів в Міжнародній організації цивільної авіації, що складається з 193 членів. Хоча такий результат далеко не гарантований, підняття такого питання, переведе дискусію про Білорусь на нову важливу площину.

Протягом останнього року режим Лукашенка з приголомшливою регулярністю порушував міжнародні норми. Крім викрадення рейсу Ryanair, білоруського диктатора звинувачують в тому, що замовляв тортури представників опозиції і вбивства місцевих критиків, влаштував міграційну кризу на кордонах своєї країни з Литвою, Латвією та Польщею, погрожував порушити життєво важливі поставки в ланцюзі між Європою і Азією.

Хоча ЄС, Велика Британія, Канада і США ввели кілька раундів санкцій, Білорусь залишається членом міжнародних організацій з хорошою репутацією, і в значній мірі уникнула будь-якої багатосторонньої відповідальності.

Хоча ЄС, Велика Британія, Канада і США ввели кілька раундів санкцій, Білорусь залишається членом міжнародних організацій з хорошою репутацією, і в значній мірі уникнула будь-якої багатосторонньої відповідальності

Це може скоро змінитися. Додатково до заклику Салленбергера призупинити право голосу Білорусі в ICAO, в Європі також зростають вимоги, щоб Лукашенко постав перед міжнародним трибуналом.

5 жовтня два члена Європарламенту, колишній прем'єр Литви Андрюс Кубілюс і німецький "зелений" депутат Європарламенту Сергій Лагодінський закликали доставити Лукашенка в Міжнародний суд за звинуваченням у катуваннях.

Обнадійливою ознакою є недавній рух по обидві сторони Атлантики з метою притягти до відповідальності режим Лукашенка понад існуючих санкцій, введених щодо Білорусі.

Однак такі зусилля будуть неповними, доки не зробити кроки щодо всебічного переслідування російських прихильників білоруського автократа. Серед них не тільки Путін, а й пов'язані з Кремлем російські олігархи і підприємства, які підтримували Лукашенка.

ЄС зробив важливий крок в цьому напрямку, наклавши санкції на російського бізнесмена Михайла Гуцерієва, найбільшого іноземного інвестора в Білорусі. Але інші російські посередники уникнули наслідків і надалі мають імідж міжнародної респектабельності.

Одна з ключових фігур - впливовий гендиректор найбільшого банку Росії, "Сбербанку", Герман Греф. Його вважають головним політичним покровителем Гуцерієва в російській еліті та давнім союзником Путіна. Він підтримав Лукашенка і курирував великі білоруські інвестиційні проєкти в секторі нерухомості, які вартують сотні мільйонів доларів.

Хоча Грефа зазвичай вважають в західних колах ліберальним банкіром, "насправді він може бути найвідомішим лобістом Лукашенка в Кремлі"

Старший науковий співробітник програми "Росія та Євразія" "Центру стратегічних і міжнародних досліджень" Владислав Іноземцев, зазначив, що, хоча Грефа зазвичай вважають в західних колах ліберальним банкіром, "насправді він може бути найвідомішим лобістом Лукашенка в Кремлі".

Заклик припинити право голосу Білорусі в ICAO, вимоги європейських депутатів, щоб Лукашенко постав перед міжнародним трибуналом, і кроки щодо накладення санкцій на російських прихильників білоруського режиму - все це частини одного цілого.

Занадто довго Захід і міжнародне співтовариство дозволяли автократам, як Лукашенко і Путін, грати по обидві сторони, пожинаючи плоди міжнародних правил і норм, навіть якщо вони ними нехтували. Пора притягнути автократів до відповідальності.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі