Війна підігріває протестні настрої в Росії та Білорусі

Контраст не міг бути різкішим

З однієї сторони, самодержавний білоруський диктатор Олександр Лукашенко попереджав, що реакція Заходу на вторгнення Росії в Україну підштовхує Москву "до Третьої світової війни".

Заява прозвучала невдовзі після широко розкритикованого референдуму, який не лише дозволив йому залишатися при владі до 2035 року, а й позбавив Білорусь статусу без'ядерної країни, відкривши Володимиру Путіну можливість розмістити там ядерну зброю. Його заява також прозвучала через кілька днів після того, як Путін привів російські ядерні сили у стан підвищеної боєготовності у відповідь на західні санкції і те, що він назвав "агресивними заявами" НАТО, – пише Браян Вітмор для Atlantic Council.

З іншої сторони, Світлана Тихановська. У той час як вісь розгублених автократів Путіна-Лукашенко займалася спільним ядерним шантажем, вигнаний лідер білоруської опозиції уособлювала спокійну гідність, моральну ясність і сталу рішучість.

У відео від 1 березня Тихановська показала нам іншу Білорусь. У футболці з написами "Живе Білорусь!" і "Слава Україні!" вони обрушилася з критикою на Лукашенка за те, що приєднався до путінського "незаконного, аморального та неспровокованого вторгнення в Україну" і за те, що "перетворив нашу країну на величезний авіаносець для цієї жахливої ​​війни проти нашого братнього сусіда". Вона додала, що "більшість білорусів не хочуть цієї війни", наголосивши, що "ми не хочемо бути співучасниками цього жахливого злочину проти нашого сусіда".

Тихановська сказала білоруським солдатам, яких відправили в Україну, "не виконувати незаконні накази, перейти на іншу сторону і приєднається до українських військ"

Заявивши, що "тепер ми всі маємо зробити свій вибір", Тихановська сказала білоруським солдатам, яких відправили в Україну, "не виконувати незаконні накази, перейти на іншу сторону та приєднатися до українських військ".

Вона похвалила білоруських добровольців, які разом із українцями сформували загони, щоб протистояти російській агресії. І привітала колектив білоруських хакерів під назвою "Кіберпартизани", які двічі зламували залізничну систему країни, намагаючись перешкодити пересуванню російських військ в Україну.

Також вона похвалила білорусів, яким загрожує арешт або щось гірше за те, що виходять на вулиці своїх міст по всій країні на знак протесту проти війни.

Цей момент яскраво ілюструє два обличчя Білорусі. Офіційна особа диктатора, яка заклала суверенітет своєї країни Путіну, щоб зберегти владу. І плинне та все більш наполегливе білоруське суспільство, яке шукає натхнення на Заході й не хоче брати участь у путінській війні за відновлення СРСР.

Це також ілюструє асиметрію, яка стає очевидною. Борючись за свою незалежність і захищаючи демократію, Україна стає більш згуртованою, ніж будь-коли з моменту здобуття незалежності. Зіткнувшись з тим, що Путін розв'язав найбільшу наземну війну в Європі з часів Другої світової, давно поляризований Захід демонструє чудову і несподівану згуртованість, виступаючи проти нього.

Борючись за свою незалежність і захищаючи демократію, Україна стає більш згуртованою, ніж будь-коли з моменту здобуття незалежності

Чого не можна сказати про Росію та Білорусь, де багато хто спантеличений і обурений путінською агресивною війною і рабською співучастю Лукашенка в цьому нахабному злочині.

Крім білоруських антивоєнних демонстрацій, про які згадувала Тихановська, тисячі росіян заарештували під час протестів, що прокотилися по всій країні.

Деякі російські війська в Україні, які страждають від низького морального духу, а також нестачі продовольства і палива, кидають власні транспортні засоби або масово здаються в полон, щоб уникнути бойових дій, пише The New York Times з посиланням на високопосадовця Пентагону. Враховуючи це, заклик Тихановської до білоруських військ перейти на іншу сторону і воювати пліч-о-пліч з українцями не здається зовсім неправдоподібним до втілення в життя.

Ця протидія тільки посилюватиметься в міру того, як біль від західних санкцій ставатиме все гострішим, а ізоляція обох країн, яка поглиблюється, стане все більш очевидною. У недавній статті відома білоруська журналістка Ірина Халіп вловила настрій багатьох, хто дедалі частіше усвідомлює, що зараз живе у державах-ізгоях.

Ми винні, що дозволили двом шаленим узурпаторам не тільки зробити Кафку реальністю, але перетворити Орвелла на документальний фільм

"Ми винні в тому, що дозволили двом шаленим узурпаторам не лише зробити Кафку реальністю, а й перетворити Орвелла на документальний фільм. І зараз саме час виправити власні помилки і взяти країну в свої руки, поки не проб'є північ, і ми всі не перетворимося на гарбузи", - написала вона.

Тоді як українські Збройні сили та її громадяни мужньо захищають незалежність своєї країни перед путінською агресією, у Росії й Білорусі громадяни, які не бажають брати участь у злочинній війні Путіна, ведуть ар'єргардні дії.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі