Лукашенко приєднався до брудної гри Путіна проти України

Зростає рівень загроз на європейському театрі військових дій

У кулуарах мирних переговорів у лютому 2015 року в Мінську, покликаних припинити вогонь на Донбасі, в мікрофон прямого ефіру потрапила розмова між білоруським диктатором Олександром Лукашенком і тодішнім президентом України Петром Порошенком. Ці двоє обговорювали Путіна.

"Він веде нечесну і брудну гру", - сказав Порошенко про кремлівського лідера, який досі воює на Донбасі й одночасно вдає з себе миротворця.

Лукашенко співчутливо кивнув і відповів: "Знаю, знаю. Усі це розуміють".

Перенесімося на 6,5 років вперед, в сьогодні. Зараз Лукашенко приєднався до "брудної, нечесної гри" Путіна і брехні, - пише Браян Вітмор для Atlantic Council.

Лукашенко без доказів стверджував, що Україна створює навчальні бази для білорусів і хоче повалити його режим. Потім заявив, теж без доказів, що НАТО створює бази в Україні

На зустрічі з військовими в своєму палаці в Мінську 27 вересня Лукашенко без доказів стверджував, що Україна створює навчальні бази для білорусів і хоче повалити його режим. Потім заявив, теж без доказів, що НАТО створює бази в Україні.

"Розумієте, туди, в Україну, тягнуть війська НАТО. Під виглядом навчальних центрів вони фактично створюють бази. США створюють бази в Україні. Зрозуміло, на це слід реагувати. Ми з президентом Путіним консультуємося з цього питання і домовилися, що маємо якось протидіяти. В іншому випадку завтра у нас буде неприйнятна ситуація прямо на кордоні Білорусі та Росії", - сказав Лукашенко.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков, мов по сигналу заявив, що будь-які бази НАТО в Україні "перетинають червону лінію".

Лукашенко і Пєсков зробили свої зауваги, оскільки в Україні проходили регулярні навчання Rapid Trident. У них брали участь 300 американських військових і 6000 багатонаціональних військових під егідою програми НАТО "Партнерство заради миру". Вони відбувалися з 20 вересня по 1 жовтня.

Коментарі Лукашенко стали останніми в серії войовничих заяв щодо України. 13 вересня він оголосив, що Білорусь планує розмістити закуплені у Росії зенітно-ракетні комплекси С-400 на кордоні з Україною, заявивши, що загроза з півдня "наростає" і "нам слід підготуватися".

Білорусь планує розмістити зенітно-ракетні комплекси С-400 на кордоні з Україною

Голова держприкордонкомітету Білорусі Анатолій Лаппо 27 вересня підтвердив, що Мінськ продовжить зміцнення кордону з Україною.

"Ви бачите, скільки там тренувальних таборів. Це не скаутські табори. Там тренують військових. Природно, мета лише одна - тренуватися, а потім приїхати сюди, в Білорусь, з невідомими цілями", - заявив Лаппо.

Войовнича риторика і необґрунтовані звинувачення щодо України відображають аналогічні звинувачення, які в останні місяці Білорусь висунула проти Польщі та Литви.

Це також різко контрастує з тим, як Лукашенко позиціонував себе раніше. Після анексії Росією Криму в 2014 році та збройної агресії на Донбас, він приймав перші мирні переговори в Мінську у вересні 2014 року, і лютому 2015 року. Там брали участь лідери України, Росії, Німеччини та Франції. Вони призвели до нинішньої хиткої угоди про припинення вогню на Донбасі. Лукашенко намагався грати роль чесного посередника між Москвою і Києвом.

Білоруський диктатор також демонстративно відмовився визнати Крим частиною Росії і навіть висміяв логіку Москви, що виправдує анексію, заявивши, що Монголія з таким же успіхом може претендувати на значну частину російської території.

Потім білоруський лідер зайняв нейтральну позицію в міру загострення війни на Донбасі. Посилаючись на Україну, Лукашенко заявив, що ніколи не дозволить використовувати територію Білорусі для нападу на іншу державу, і дав зрозуміти, що Білорусь не зацікавлена бути частиною так званого "русского мира" Путіна.

Двосторонні відносини між Мінськом і Києвом були настільки теплими в той час, що, коли українські та білоруські збірні з футболу грали один з одним у Львові у вересні 2015 року, їх вболівальники вийшли разом під транспарантами з написами "За вашу і нашу свободу" і "Братство совісті". Вони також співали кричалки, що висміюють Путіна, і разом здавали кров для поранених українських військових.

Так було тоді. А що зараз?

Лукашенко пішов ва-банк з Путіним

Після початку масових протестів проти режиму в Білорусі в серпні 2020 року Лукашенко пішов ва-банк з Путіним. Це не лише серйозно змінює рівняння безпеки на східному фланзі НАТО. Це загрожує безпеці Латвії, Литви і Польщі, а також відкриває для Росії потенційно смертоносний фронт проти України.

У той час, як США все більше уваги приділяють новим загрозам зі сторони Китаю, небезпечно зростає також рівень загроз на європейському театрі військових дій. Він вимагає невідкладної уваги зі сторони Вашингтону і НАТО.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі