Відтепер Білорусь – російська військова платформа. Європа в небезпеці

Опускається нова залізна завіса

Минулого тижня Олександр Лукашенко обрав знаменне місце, щоб оголосити, що Білорусь скоро отримає величезну партію військової техніки з Росії.

Виступаючи 1 вересня в Бобруйську, що на сході Білорусі, диктатор заявив, що Росія відправить бойові літаки, гелікоптери і зенітно-ракетні комплекси, можливо, включаючи ракетні системи С-400, "в найближчому майбутньому", - пише Брайан Вітмор для Atlantic Council.

Значення такої заяви в Бобруйську має зрозуміти кожнен, хто стежив за грою в кішки-мишки. Саме такими були російсько-білоруські відносини в останні роки. З 2013 року Путін намагається силою озброїти Лукашенко, щоб той дозволив нову російську авіабазу в Бобруйську, і диктатор Білорусі довго опирався.

Так було до недавнього часу. У березні 2021 року Лукашенко заявив, що готовий до російської бази в Бобруйську, де будуть винищувачі Су-27, якими керуватимуть російські пілоти. У місті вже є білоруська авіабаза.

Оголошення Лукашенка про нову велику російську партію озброєння стало останньою крапкою в схемі, яка свідчить про посилення мілітаризації Білорусі та прискорення інтеграції російських і білоруських збройних сил

Оголошення Лукашенка про нову велику російську партію озброєння стало останньою крапкою в схемі, яка свідчить про посилення мілітаризації Білорусі та прискорення інтеграції російських і білоруських збройних сил.

У день виступу Лукашенка російські зенітно-ракетні війська прибули в місто Гродно, що на заході Білорусі, недалеко від кордону з Польщею і Литвою, щоб створити спільний центр військової підготовки. Через кілька днів партія винищувачів Су-30 СМ прибула на авіабазу в Барановичах, що також на заході Білорусі. А з 10 по 16 вересня мають відбутися масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2021".

Більш того, навчання "Захід-2021" відбуваються після рекордної кількості спільних військових навчань між двома країнами цьогоріч. Одночасно постійна ротація російських військ означає фактично постійну присутність росіян в Білорусі.

Зростаюча мілітаризація Білорусі та розширення російської військової присутності в країні є найбільш значною якісною зміною в рівнянні безпеки на східному фланзі НАТО після анексії Криму Москвою в 2014 році та збройного нападу на український Донбас.

Це безпосередньо загрожує безпеці Естонії, Латвії, Литви і Польщі

Це безпосередньо загрожує безпеці Естонії, Латвії, Литви і Польщі. Це також збільшує можливості Москви закрити Сувальський коридор - приблизно 100-кілометрову ділянку польсько-литовського кордону, затиснуту між Білоруссю і сильно мілітаризованою Калінінградською областю Росії, що фактично відрізало б по суші країни Балтії від решти НАТО.

Можливо, ще зарано говорити про повернення до розділеної Європи, але оскільки Білорусь все більше нагадує розширену версію Західного військового округу Росії, схоже, усе йде в цьому керунку.

На додаток до атмосфери залізної завіси Польща, Литва і Латвія недавно почали будівництво огорож з колючого дроту на своїх кордонах з Білоруссю у відповідь на кризу, яку Лукашенко створив, ввозячи в Білорусь мігрантів з усього Близького Сходу, а потім сприяючи їх нелегальному в'їзду в Євросоюз.

6 вересня парламент Польщі проголосував за надзвичайний стан, який раніше оголосив президент Анджей Дуда на східному кордоні країни з Білоруссю. Посилаючись на кризу з нелегальними мігрантами, навчання "Захід-2021" та посилення мілітаризації Білорусі, польський прем'єр Матеуш Моравецкій заявив, що "в Москві та Мінську пишуть сценарії", які загрожують безпеці та суверенітету Польщі.

Повзуче військове домінування Росії над Білоруссю також робить менш актуальним довгостроковий проєкт глибшої політичної та економічної інтеграції двох країн.

Повзуче військове домінування Росії над Білоруссю також робить менш актуальним довгостроковий проєкт глибшої політичної та економічної інтеграції двох країн

Лукашенко відправився в Москву 9 вересня, напередодні навчань "Захід-2021", на п'яту цьогоріч зустріч з Путіним. Очікується, що ці двоє підпишуть пакет так званих інтеграційних "дорожніх карт".

Але білоруський політолог Артем Шрайбман в недавньому коментарі зазначив, що "з російської сторони явно менше ентузіазму" щодо формального процесу інтеграції, ніж було в 2019 році. Шрайбман додав, що існують "швидші методи" для жорсткого утримання Білорусі в російській орбіті. Вони, зокрема, включають новий військовий об'єкт в Гродно. І "Москва активно їх використовує".

Іншими словами, Росії просто не потрібно анексувати Білорусь в ефектній військовій операції в кримському стилі. Їй навіть більше не потрібно залякувати Лукашенка задля глибшої інтеграції.

Режим Путіна вже досяг своїх геополітичних цілей в Білорусії, використовуючи ізоляцію і вразливість Лукашенка, щоб неухильно встановлювати військове домінування на місцях, в країні. Білорусь тепер - російська військова платформа, і Заходу слід адаптуватися до цієї реальності, щоб захистити прифронтові держави НАТО.

Нова залізна завіса дійсно опускається на Європу. Можливо, вона не такого масштабу, як континентальний бар'єр епохи холодної війни, але, тим не менше, матиме серйозні наслідки для європейської безпеки і протистояння з путінською Росією.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі