Сировинні активи дорожчають. Від цього виграє Росія і постраждає Україна

Північний сусід отримає базу для ескалації агресії

Ви бачили, що сировинні активи зросли в ціні, а деякі б'ють рекорди?

Чорні метали, титан, газ, нафта, мідь, літій. Усе росте, і навіть подейкують про новий сировинний суперцикл. Але більшість схиляється до того, що просто надрукували багато грошей, а це своєю чергою нашарувалося на відкладений у 2020 році попит.

Хто виграє від цього?

Індекс Bloomberg Commodity Spot Index перебуває на десятирічному максимумі й наближається до щомісячного зростання учетверте поспіль. Великі нафтові й гірничодобувні компанії, переповнені готівкою, повертають акціонерам мільярди доларів у вигляді дивідендів і викупу акцій.

Згідно з опитуванням Bloomberg Economics, проведеним серед майже 45 країн, виробники нафти й газу в Перській затоці цьогоріч стануть найбільшими переможцями в економічному плані.

Чистий експорт Росії цьогоріч зросте майже на $120 млрд

В абсолютному вираженні найбільше виграє Росія, її чистий експорт зросте майже на $120 млрд у 2021 році.

За нею йдуть Австралія, Саудівська Аравія, Бразилія й ОАЕ, кожна країна з прибутком понад $50 млрд. Чистий експорт Об'єднаних Арабських Еміратів і Катару збільшиться більш ніж на 10% від ВВП порівняно з 2020 роком, тоді як Саудівська Аравія не сильно відстане.

Постраждають Японія й велика частина Західної Європи, оскільки вони змушені витрачати більше на імпорт сировинних товарів. У найбільшому програші опиниться п'ятірка з Азії, куди ввійдуть зокрема В'єтнам і Банґладеш, які страждають від дорожчого палива та продовольства.

Чистий експорт США теж упаде, але лише на $22 млрд, що є нікчемною сумою порівняно з $21 трлн річного економічного виробництва. За останнє десятиліття країна практично позбулася імпортних товарів, багато в чому завдяки величезному збільшенню видобутку сланцевої нафти й газу.

Китай також став менш уразливим. Але поліпшення було набагато меншим, особливо коли справа доходить до енергетики.

Доходи українських експортерів виростуть мінімум на $5 млрд

Доходи українських експортерів теж виростуть мінімум на $5 млрд. Але головний ризик криється в іншому. Північний сусід, пройшовши ковідний 2020 рік, і складний для бюджету 2021-й закінчить із профітом, що дає базу для ескалації агресії.

А тепер згадайте слова Владислава Суркова про Україну. Активізацію плану слід очікувати з 2022 року.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі