Замість освіти ми отримуємо зомбування

В Україні править телевізор

Нещодавно я дивився результати одного соцдослідження. У ньому аналізувалося те, наскільки українці знайомі зі знаковими книгами ХХ століття. З'ясувалося, що не дуже. І особливо сумно, що в список книг, із якими погано знайомі наші співгромадяни, потрапили твори Орвелла.

Ще в 1945 геніальний Джордж Орвелл написав роман "Колгосп тварин". А книгу "1984" він написав у 1948 році. І ці обидві книги були заборонені в СРСР. Совок їх боявся. Вже після "Перебудови", в 1989 році, ці два романи вийшли в СРСР під однією обкладинкою в кооперативному виданні і були подаровані мені одним приятелем, який їхав тоді в США на ПМЖ. Книга лежала і припадала пилом у мене на столі пару місяців. Так іноді бувало в моєму житті, що просто руки не доходили до книги і вона чекала свого часу. Але одного вечора я взяв її в руки і... Ефект від її прочитання був неймовірний.

Немає кращих книг-застережень, ніж "1984" і "Колгосп тварин"

Обидва романи міцно зайняли місце в топ-10 улюблених книг. Так, це романи-повстання, романи-протести, романи-антиутопії. Це романи, в яких автор філігранно виписав убозтво і мерзоту тоталітарного ладу суспільства несвободи, а також відверто насміхався над соціалізмом, який замість обіцяної свободи і загальної рівності призводить суспільство до диктатури, дозволяючи окремим персонажам узурпувати владу. Фраза "Усі тварини рівні, але деякі тварини рівніші за інших" - пояснювала багато з того, що було в СРСР, і прекрасно пояснює те, що відбувається в Україні за останні 30 років. Для мене, мабуть, немає кращих книг-застережень, ніж "1984" і "Колгосп тварин". Думаю, що якби їх й інші правильні книги прочитала більшість українців, то наша країна розвивалася б зовсім інакше. Але в Україні править телевізор. У підсумку замість освіти ми отримуємо зомбування. А результат ми бачимо. У моїй бібліотеці давно немає того видання романів Орвелла, їх замінило більш нове. Але від того, що обкладинка змінилася, суть і актуальність цих книг не змінилися. І для мене вони досі маркер волелюбності і вільнодумства. Книги, які вчать думати і аналізувати навколишній світ.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі