Заміна трьох міністрів знімає питання про відставку всього Кабміну

Майбутнє уряду Шмигаля залежить від успіхів або їх відсутності у вирішенні ключових проблем

У демократичних державах не буває вічних міністрів. Заміна людей на державних посадах - нормальна ситуація.

Відставка Максима Степанова обґрунтована проблемами і прорахунками в галузі охорони здоров'я. Подання на звільнення вніс прем'єр-міністр Денис Шмигаль. В умовах пандемії профільне міністерство має найбільшу увагу. Певні проблеми там позначалися вже не лише на міністрові, але й на всій владній вертикалі.

А от міністри економіки Ігор Петрашко та інфраструктури Владислав Криклій написали заяви самостійно. З юридичної точки зору саме вони виступали ініціаторами відставки. Суспільство не побачило від міністра економіки достатнього рівня ініціативи. Не було нічого, щоб свідчило про те, що напрацьовується економічна стратегія. Більшість громадян елементарно не знали, що у нас є такий міністр. Неоднозначну реакцію в суспільстві викликало рішення про націнку на відповідні нафтопродукти. Так само були нарікання на роботу Міністерства інфраструктури. Багато запитань до функціонування транспортної системи. Тому не можна сказати, що відставки безпідставні. Стосуються тих напрямків та галузей урядової політики, до яких було найбільше запитань останнім часом від громадян.

Не можна сказати, що відставки безпідставні. Стосуються тих напрямків та галузей урядової політики, до яких було найбільше запитань останнім часом від громадян

Чи вдало підібрали кандидатів на посади міністрів, можна буде говорити після того, як вони почнуть виконувати свої обов'язки. Логіку даних кандидатур прослідкувати можна. Наприклад, кандидат на посаду міністра економіки Олексій Любченко зарекомендував себе досить ефективною роботою у податковій. Про це свідчать суми перевиконання відповідних зборів до бюджету. Якщо в економічній сфері, у боротьбі зі схемами та непрозорістю він покаже себе настільки ж ефективним, то суспільство лише виграє.

Кандидат на посаду міністра інфраструктури Олександр Кубраков зміг налагодити хорошу роботу в Укравтодорі. Якраз питання ремонту доріг, так зване "Велике будівництво", влада нині розглядає як свою візитівку.

Щодо Віктора Ляшка, то питання про його призначення розглядали вже давно. Подібної заміни можна було очікувати. Він відповідав за карантинні обмеження, тестування. Був у системі одним із найефективніших управлінців. Його призначення пов'язане із реаліями ковідної доби. Своєрідна відповідь на запит, виклики, які з нею пов'язані. Одна з найбільших претензій до Максима Степанова - проблеми із вакцинацією та протидією пандемії. Від Ляшка чекатимуть, що проблеми вирішить. Продемонструє ефективність в сфері вакцинації. Тому і призначають.

Зараз немає ні політичних, ні юридичних підстав говорити про відставку всього Кабміну

Зараз немає ні політичних, ні юридичних підстав говорити про відставку всього Кабміну. Відбулося точкове перезавантаження ключових напрямків, яке на даному етапі знімає питання щодо повної відставки уряду. Хоча нічого вічного не буває. Рано чи пізно питання про відставку уряду постане. Майбутнє Кабміну Шмигаля залежить від успіхів або їх відсутності у вирішенні ключових проблем в економіці, протидії Covid-19 і забезпеченні співробітництва із іноземними фінансовими партнерами.

Петро Олещук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі