У Мексиці наркокартелі, як наші олігархи. Вони перетворилися на частину держави

Декілька висновків, які я зробив у результаті глибокого занурення в цю країну

Сідайте зручніше, на вас чекає невелика, але захоплююча подорож в Мексику.

Мексика - це велика країна. За різними оцінками, в ній мешкає від 113 до 125 мільйонів людей. Площа становить 1 970 000 кв м. На півночі межує з США, на півдні - з Гватемалою і Белізом. Державний устрій Мексики - федеральна республіка. До складу входить 31 штат зі столицею країни Мехіко, яка має статус федерального округу. За конституцією 1917 року головою держави є президент, який обирається на один шестирічний термін і його призначає кабінет міністрів.

Мехіко Сіті вважається одним з найбільш населених міст у світі. Чисельність населення досягає 26 мільйонів людей. У країні проживає не менше 65 національностей. Більшість населення Мексики складають метиси - близько 60%, і індіанці - 30%.

У країні проживає не менше 65 національностей

Далі - частина тих висновків, які я зробив у результаті довільного глибокого занурення в цю країну.

Попри те, що головним сусідом Мексики є США, англійською серед звичайного населення не говорить майже ніхто. Більш менш ця мова розвинена в столиці і на півострові Юкатан, який завжди вважався туристичною зоною. Ви повинні знати іспанську, і якщо не говорите нею - вам, як і мені, не раз доведеться спілкуватися через гугл-перекладач.

Частина території Мексики контролюється наркокартелями. Особливо це стосується північно-західного штату - Сіналоа і прикордонних з США районів. Столиця Сіналоа - місто Кульякан - називають нарко-столицею Мексики. Тут базується найбільший наркокартель у світі під назвою Сіналоа. Він контролює мексиканський "золотий трикутник" - штати Сіналоа, Дуранго і частину Чіуауа, де вирощується велика частина марихуани і опійного маку в країні. Картель є найбільшим постачальником метамфетаміну та колумбійського кокаїну і головним постачальником фентанілу на територію США.

У 2019 року в США екстрадували лідера Сіналоа на прізвисько Ель Чапо, де він був засуджений до довічного ув'язнення без права на помилування в найжорстокішій в'язниці США - у Флоренсі, штат Колорадо. Її часто називають "Алькатрас Скелястих гір". З цієї в'язниці, відкритої в 1994 році, нікому не вдалося втекти. З попередньої Ель Чапо успішно втікав двічі. Вдруге - через тунель, проведений прямо під його унітазом у камері.

З попередньої в'язниці Ель Чапо успішно втікав двічі. Вдруге - через тунель, проведений прямо під його унітазом у камері

Зараз Ель Чапо сидить вже надійно, разом з Рамзі Юсефом, Джохаром Царнаевим, іділівцями та іншими відомими персонажами. Але на батьківщині Ель Чапо - герой. В Кульякані, як і раніше, всім рулить його картель. Сина Ель Чапо випустили бо "нам потрібні обійми, а не кулі", члени Сіналоа поводяться як привілейоване світське суспільство, є зірками інстаграму і продовжують контролювати місто.

Зрештою наркокартелі давно перетворилися в свого роду соціальний прошарок сучасного мексиканського суспільства - зовсім як наші олігархи. Адже ми звикли до них, хоча, наприклад, для громадян Швейцарії - це дикість. Але в Україні - це ок. У Мексиці так само з картелями. Держава там сидить тихо і робить, що їй говорять, отримуючи хабарі і розуміючи, що краще мовчати. А наркокартелі, крім виробництва та експорту наркотиків, викрадення і вбивства людей, будують школи, дитячі садки, беруть участь в добродійності. Тобто наркокартелі в Мексиці вже давно соціалізувалися і перетворилися на частину держави, і для багатьох мексиканців - це норма.

Більш того, періодично картелі вимагають легітимізації. Але це неможливо, адже Мексика знаходиться не на Марсі, плюс поруч - США. Хоча на туристів дивляться спокійно. Коли ми заїжджали в Акапулько, колись фешенебельний курорт, популярний в 1950-ті у багатіїв з west coast, нас зупинили на блокпості якісь люди. Вони були повністю в чорній уніформі, з касками, масками і автоматами. Побіжно оглянули наш автомобіль і махнули рукою - "їдьте". І коли ми від'їхали, мені прийшла в голову думка, що можливо ці люди - не держава. Благо у того ж Ель Чапо - шикарна вілла в Акапулько з видом на Тихий океан.

Мексика - це країна, в якій якщо ти знаходишся рік, кожен день дізнаєшся про країну щось нове і круте. Спочатку стикаєшся з величезною кількістю мексиканських поліцейських. Вони їздять на брутальних доджах, мустангах і наворочених пікапах Toyota Land Cruiser, стоячи прямо в кузові і тримаючись за залізну поперечину, в уніформі і автоматом на перевагу. Потім - мексиканські автобани, заправки Pemex і нескінченні блокпости. Після - Акапулько, що потонув у війнах картелів і кланів. Потім - чудова Орисаба і сходження на цю гору. Завжди навколо тебе вулична їжа, що вражає своєю різноманітністю.

Майя були нащадками богів, які створили нашу цивілізацію, а їх піраміди - посадочні майданчики для інопланетних кораблів. І в певний момент, коли їхня місія підійшла до кінця - вони просто пішли, розсіявшись по всесвіту. Красива легенда

І здавалося б - тільки цього вистачить вже з лишком. Але потім ти бачиш загадкові піраміди Майя, загублені в джунглях і розумієш, що колись дуже просунута цивілізація жила тут, будувала цілі міста, встановлювала свої правила, а потім раптово також загадково зникла. Я чув історію, що Майя були нащадками богів, які створили нашу цивілізацію, а їх піраміди - посадочні майданчики для інопланетних кораблів. І в певний момент, коли їхня місія підійшла до кінця - вони просто пішли, розсіявшись по всесвіту. Красива легенда.

А потім дорогою виникає піратське містечко Кампече на узбережжі Мексиканської затоки. Там жили пірати часів Джека Горобця. І Атлантика, яка щовечора відходить від своїх берегів, оголюючи скелясте дно - саме тому в Кампече немає пляжів.

І відразу за ним Канкун, Плайя Дель Кармен і Тулум на узбережжі Карибського моря. І ти, потрапляючи туди на берег, розумієш, що ось він - найкрасивіший пляж світу.

І тільки тоді усвідомлюєш, що все це - лише невелика частина Мексики. Тому що з'являються джунглі. З'являються сеноти - підземні печери, заповнені найчистішою прісною водою і об'єднані в гігантську мережу підземної річки. Сеноти вивчили тільки на 30%. Велика їх частина є незвіданою. Виникають маленькі колоритні містечка. І так відбувається кожен день.

Сеноти вивчили тільки на 30%

Чи небезпечно в Мексиці? Думаю, скоріше ні, ніж так. Створити вам неприємності не зацікавлений ніхто. Ви не цікаві картелям. Ви також не цікаві поліції. Ви можете бути цікаві дрібним злодюжкам, але просто дивіться за своїми кишенями в місцях скупчення людей. Ви дуже цікаві ресторанам і готелям, тому вони готові на все, щоб здобути вас у вигляді свого гостя. В аеропорт Канкуна щодня прилітає купа бортів з США і Канади, і громадяни цих благополучних країн спокійно "чилять" на пляжах клаб-готелів на узбережжі. У Плаї зараз "зависає" купа наших, в зв'язку з тим, що Таїланд і Балі закриті. Загалом, звичайно ж потрібно бути на певному стрьомі, не тинятися по неблагополучним районам Мехіко Сіті ночами, не вестися на питання вуличних торговців "What are you looking for, Amigo?" і не купувати наркотики. Завжди мати при собі посвідчення особи державного зразка і не боятися досліджувати, бажано на прокатному автомобілі, цю різноманітну і чудову країну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі