Наша система освіти, ніби районне весілля з тамадою і конкурсами

Світ правил, звичаїв, ритуалів та інших забобонів

Черговий рік поспіль, сьогодні вранці ми прокинулися під "Червону руту", яку на всю котушку включив місцевий аудіотехнік у школі по сусідству. Школу колись відкривав сам Янукович. Визирнули з вікна і насамперед побачили вчительок у білому, із зачісками у вигляді корабельних щогл, що стоять на ганку, поруч з районним депутатом у білій колгоспній сорочці з короткими рукавами.

Депутат прийшов розповісти дітям про свій нехитрий життєвий досвід і заодно поагітувати їхніх батьків. Внизу, біля підніжжя ганку стояли діти. Батьків у шкільний двір не пустили в зв'язку з пандемією, і в якийсь момент дітей забрали на шкільний стадіон, залишивши батьків за парканом.

І у нас з Оленою стислося серце, тому що ми уявили, як серед ось цих маленьких грудочок з рюкзачками стоїть наша дочка Оливка, якій у школу через рік. Яка, зробивши ще кілька кроків, на довгі роки потрапить в м'ясорубку нашої системи освіти, що складається як зі світлих і мудрих викладачів, яких меншість, так і закостенілих і недорікуватих маргіналів, ім'я яким легіон. Останні, виконуючи шкільну програму, усіма силами почнуть занурювати нашу дочку в світ правил, звичаїв, ритуалів та інших забобонів.

Британський парламент закликав готувати школярів до конкуренції зі штучним інтелектом. Парламент Великої Британії вважає, що система освіти повинна адаптуватися до мінливого ринку праці і відмовитися від викладання застарілих навичок, щоб не сформувати клас "непотрібних людей". По суті, автоматизація людських робочих місць — це питання вже не найближчого майбутнього, а сьогодення.

Британський парламент закликав готувати школярів до конкуренції зі штучним інтелектом

Але дивлячись на школу навпроти нашого будинку, ми подумали, що там так не вважають. Там все йде своєю чергою — з року в рік, з покоління в покоління. Наша система освіти склеєна колосальною кількістю традицій і ритуалів, немов районне весілля з тамадою, салатами, горілкою і конкурсами.

Раптово музика стихла і з динаміків пролунав гучний голос: "Дорогі учні, шановні батьки! Ласкаво просимо в новий навчальний рік! З новими знаннями — в світле майбутнє!". І ще через кілька митей почався новий навчальний рік.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі