Рішення уряду про встановлення регульованої ціни на газ незаконне

Потрібно повернути градацію за рівнем споживання

Зниження ціни на газ для населення на 30% до кінця опалювального сезону - це доказ неспроможності влади вирішувати складні питання. Ситуація нагадує приклад із медицини. Коли пацієнта потрібно лікувати, а йому весь час призначають компреси замість антибіотиків.

Ціни на газ та електроенергію - є головним фактором впливу на формування вартості опалення та води. Влітку минулого року переважна більшість електроенергії на теплових станціях вироблялась із природного газу. Ніщо не заважало нашій владі сформувати стратегічний запас цього ресурсу за тодішніми наднизькими цінами 1,5-1,8 грн за куб, щоб сьогодні не мати проблеми з "тарифним Майданом".

Але влада як зажди - або спить, або активно захищає інтереси монополістів. До того ж у владі відсутні люди, які спроможні провести необхідні системні зміни. Відсутня воля провести демонополізацію.

Влада або спить, або активно захищає інтереси монополістів

У 2015 та в 2017 роках, ухвалюючи відповідні закони про ринок газу та ринок електроенергії, наша влада розказувала українцям та Міжнародному валютному фонду, що запустить конкурентні вільні ринки за 2-3 роки. Тому потрібно залишити державне регулювання на цей строк у вигляді ПСО - покладання спеціальних обов'язків. Виконання цієї обіцянки закінчило б епоху бідності для українців. Але на прикладі "ринку" газу ми побачили, що ніякого формування конкурентного та вільного ринку не відбулось. Олігархи перемогли, а люди програли!

Що може і повинна зробити діюча влада?

Перше - відокремити тих, хто не потребує державної допомоги. Це заможні люди, які мають великі будинки, європейські зарплати і спроможні самостійно сплачувати ринкову ціну за споживання енергоносіїв.

Друге - до 2015 року в Україні існувала градація споживачів за обсягами споживання. Її цинічно зруйнував тодішній склад НКРЕКП. А всі наступні нічого не зробили для відновлення такого вкрай необхідного розділення. Це можна зробити сьогодні. Розділення з урахуванням доходів та обсягів споживання дозволило б захистити тих, хто реально потребує допомоги від держави.

Споживачів газу потрібно розділити на такі категорії:

1) споживання газу для приготування їжі на плиті для домогосподарств, гуртожитків та багатодітних родин, будинків сімейного типу:

- до 50 куб. м,

- до 200 куб. м на місяць;

2) споживання для приготування їжі на плиті та підігріву води за наявності газової колонки для домогосподарств, гуртожитків та багатодітних родин, будинків сімейного типу:

- до 200 куб. м,

- до 1000 куб. м на місяць;

3) комплексне споживання природного газу в опалювальний сезон для домогосподарств, гуртожитків та багатодітних родин, будинків сімейного типу:

- до 350 куб. м,

- до 600 куб. м,

- до 1000 куб. м,

- до 1500 куб. м,

- більше 1501 куб. м на місяць.

Щодо електричної енергії - треба повернути градацію для тих, хто готує на електричній плиті. Бо робити це на газовій плиті дешевше. Середня українська родина витрачає для приготування їжі на природному газі близько 50-60 грн на місяць. А родина, яка має електричну плиту, платить близько 850 грн. Якщо у людини немає вибору на чому готувати, то влада повинна подбати про відновлення принципу справедливості.

Середня українська родина витрачає для приготування їжі на природному газі близько 50-60 грн на місяць. А родина, яка має електричну плиту, платить близько 850 грн

Третє - енергоносії належать до товарів першої необхідності. Якщо влада вводить державне регулювання цін на такі товари, то повинна встановлювати вартість на підставі ст. 12 Закону України "Про ціни та ціноутворення". З урахуванням собівартісті та визначеного рівня прибутку.

Наприклад, згідно фінансової звітності Укргазвидобування, собівартість 1000 кубів природного газу власного видобутку становить близько 1700 грн. Встановивши норму прибутку на рівні 30%, вартість ресурсу не буде перевищувати 4500 грн з ПДВ, витратами на транспортування.

Рішення уряду про встановлення ціни на природний газ для населення на рівні 6,99 грн за 1 куб. м із "прив'язкою" до вартості на німецькому хабі без транспортування абсолютно незаконне, бо суперечить Закону України "Про ціни та ціноутворення". Також Кабінет міністрів повинен обґрунтувати та затвердити рівень прибутку для компанії-видобувника. Цього не робили з 2015 року.

Рецепт нормалізації ситуації на ринку природного газу та електроенергії складний. Потребує не тільки професійності, а й політичної волі аби розірвати олігархічний "зашморг" на шиї української економіки.

Марія Яковлєва, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі