Ситник – ідеальний глава НАБУ для Коломойського

В Україні є кращі кандидати за Лауру Ковеші. Це нікому не треба

Ніхто не зацікавлений у тому, щоб в Україні було справжнє Національне антикорупційне бюро. Внутрішнім силам це не цікаво. Бо це означатиме тиск на корупційні схеми, якими ці сили живляться. Зовнішні гравці ніколи не розуміли, що потрібно Україні. Використовували антикорупційну риторику, щоб просувати тут свій вплив. Нічого епохального не бачу – як раніше не було антикорупційних органів, так і зараз нема.

Ситник усе життя був правоохоронцем, який вирішує питання. Зараз у його руках колосальний вплив. Тут він робить все, що хоче. Це робота його мрії. Такої більше не матиме.

Поки не бачу можливості його змістити. Треба міняти закон про НАБУ. Конституційний суд виніс правомірне рішення. Але хто далі буде реалізовувати? Нема сьогодні більшості у парламенті, яка не злякається. Нема у президентській команді людей, які здатні зайняти аргументовану позицію у переговорах із західними партнерами, щоб добитися легітимності і ефективності антикорупційних органів. Таке завдання собі ніхто не ставить. І виконавців нема. Чи Єрмак розбирається у питаннях кримінальної юстиції? Ні. Навіть Офіс генпрокурора - правоохоронне відомство, яке перебуває під керівництвом Офісу президента – не демонструє здатності до роботи.

Тут грають інші гравці. Швидше за все, Коломойський. Йому потрібно знайти позиції, які дозволять спати спокійно. Ситник зараз у напівпідвішеній формі. Для Коломойського це ідеальний очільник НАБУ. Якщо почне рипатися – його змістять. Ситнику головне - посада. На ва-банк іти не буде. Це людина, яка буде домовлятися, а не піде на смерть проти них.

Ситнику головне - посада. На ва-банк іти не буде

Сподіваюся, одна з наступних влад закриє ці непотрібні і надзвичайно дорогі антикорупційні органи. Буде впроваджена одна з прийнятих у світі нормальних систем, де нема антикорупційних судів, прокуратур. Коли є правоохоронна система, яка працює за єдиними рейками.

Замість Ситника чи Холодницького хотів би бачити, наприклад, Галину Іванівну Климович. Вона ходить досі з охороною, бо її мріють убити ті, кого вона посадила. Але сумніваюся, що вона потрібна Зеленському чи Єрмаку. Про таких людей зараз у владі ніхто не думає. Це свідчення того, що до влади прийшли банальні "рішала".

Ігор Луценко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі