Російські маніпулятори люблять "Белоруссию" і ненавидять "Беларусь"

Сьогодні жоден варіант назви країни у російськомовному просторі не буде нейтральним

Ситуація з варіантами написання "Белоруссия" і "Беларусь" у медіа нагадує історію з політичним підтекстом написання "в Украине" і "на Украине". Як бачиш "на Украине" в новині, можна навіть не питати в автора, чий Крим.

Так і з Білоруссю, яку назвали "Белоруссией" за тими ж правилами радянської транслітерації, що й Киргизстан колись назвали "Киргизией", Молдову - "Молдавией". Тепер білоруси реагують "Белоруссию" приблизно як українці, коли чують "на Украине".

Нещодавно редакція російського видання в екзилі "Медуза" зробила заяву щодо назви Білорусі та інших політично чутливих транслітерацій, віддавши авторам право писати, як хочуть і підкресливши цим свій нейтралітет.

Але сьогодні жоден варіант назви у російськомовному просторі не буде нейтральним. Це завжди вибір: або впертість великого брата, совок та імперські замашки, або повага до громадян незалежних країн.

І в підтвердження того, як пов'язана назва і зміст, приводимо приклади зі дашборду "Свіжа деза з Росії", де вже більше року демонструємо результати моніторингу маніпуляцій щодо України у російськомовному інформпросторі.

Ось уже кілька тижнів, з початком протестів, до наших щотижневих оглядів потрапляє тема Білорусі, бо в багатьох таких новинах згадується український Майдан, а також використовується схожа маніпулятивна риторика. Про білоруську революцію багато пишуть і провідні сайти України та Росії, і маніпулятивні ресурси - як українські, так і російські, орієнтовані на українську тематику.

Очікувано, що російські дезінформатори намагаються дискредитувати протести - і українські у 2013-2014-му, і білоруські у 2020-му. Лукашенку пропонують силовий сценарій і приводять як позитивний приклад розстріл студентських протестів на площі Тяньаньмень у Пекіні у 1989-му.

Практично в усіх маніпулятивних публікаціях, що випромінюють суміш страху і ненависті з перших днів протестів у Білорусі, країну називають "Белоруссией"

Українській аудиторії "експерти" пояснюють, чому демократизація Білорусі не вигідна для України. Нібито це призведе до того, що "именно эта страна станет любимой восточноевропейской женой для Запада: туда потекут деньги: кредиты, инвестиции и гранты".

І на всяк випадок запевняють, що у Росії масових протестів проти влади бути не може, бо "сформировалось негативное отношение к украинским майданам" (ні слова про Хабаровськ).

Так от, практично в усіх маніпулятивних публікаціях, що випромінюють суміш страху і ненависті з перших днів протестів у Білорусі, країну називають "Белоруссией". А вживання цієї назви в медіа, що пишуть про Україну і намагаються виглядати українськими - вірна ознака кремлівського сліду.

Верхня червона шкала - частота вживання назви "Белоруссия" у російських медіа, орієнтованих на Україну, нижня чорна демонструє, що провідні українські сайти не вживають цієї назви.

Надія Романенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі