Уряд США і росіяни зіграли важливу роль в успіху Ілона Маска

Його статки оцінюють сьогодні в $37,2 млрд

Ілон Маск, безумовно, талановитий. Але чи замислювалися ви, яку роль зіграв американський уряд у його успіху?

Ще в 2016 році, будучи в Каліфорнії в салоні автомобілів Tesla, з подивом дізнався, що близько 30% вартості автомобіля покриває штат. Підсумковий цінник був, правда, дуже хорошим, близько $36 тис. за Tesla ModelX. Тоді я вперше задався питанням про роль держави в успіху Ілона.

Але спочатку розповім про те, яку роль зіграли росіяни в створенні SpaseX.

У 2001 році Маск, захоплений ідеєю колонізації Марса, намагався купити дешеві ракети з Росії, але повернувся з порожніми руками після того, як не зміг знайти ракети за доступною ціною. Дорогою додому Маск зрозумів, що може створити компанію, здатну виготовляти доступні ракети, які йому потрібні. За допомогою експертів Маск підрахував, що собівартість створення ракети насправді становила лише 3% від ціни продажу. Це було ключовою точкою для прийняття рішення.

Застосовуючи вертикальну інтеграцію, виготовляючи близько 85% власного обладнання для запуску і модульний підхід від розробки програмного забезпечення, SpaceX може знизити ціну запуску в десять разів і при цьому отримувати 70% прибутку.

SpaceX може знизити ціну запуску в десять разів і при цьому отримувати 70% прибутку

Тепер до грошей. Статки Маска оцінюються сьогодні в $37,2 млрд.

Перші серйозні гроші Маск заробив на продажу в 1997 році компанії Zip2, що спеціалізувалася на програмному забезпеченні для новинних компаній. Маск отримав 7% від суми продажу — $22 млн.

У жовтні 2002 року створена Маском PayPal була куплена eBay за $1,5 млрд. На момент продажу Маску належали 11,7% акцій компанії - $180 млн.

У березні 2018 року акціонери компанії Tesla проголосували за підвищення зарплатні Ілону Маску до $3 млрд на рік. Але основні гроші для розвитку бізнесів Маск отримав від уряду. Перша новина, яку я знайшов, говорила, що станом на 2015 рік, бізнес-імперія Маска отримала від американського уряду майже $5 млрд. Але за фактом, суми набагато більші.

У нас би роботу з бюджетними грошима назвали звичним терміном, але Маск шановний бізнесмен і тому не можна. Зокрема, щодо сум, які вдалося знайти:

1. Штат Нью-Йорк витрачає $750 млн на будівництво заводу з виробництва сонячних панелей у Буффало для SolarCity.

2. Компанія з Сан-Матео, штат Каліфорнія, буде здавати в оренду завод за 1 долар на рік. Він не буде сплачувати податки на майно протягом десятиліття, що в іншому разі склало б близько $260 млн.

3. Федеральний уряд надає гранти або податкові пільги для покриття 30% вартості сонячних установок. SolarCity повідомила про отримання $497,5 млн у вигляді прямих грантів від Міністерства фінансів.

4. З 2006 року SolarCity встановила системи для 217 595 клієнтів, за даними Союзу вчених, — витрати уряду склали близько $1,5 млрд, включаючи казначейські гранти, виплачені SolarCity.

5. Невада погодилася надати Tesla $1,3 млрд у вигляді пільг, щоб допомогти побудувати великий завод з виробництва акумуляторів недалеко від Ріно.

6. SpaceX отримала $20 млн субсидій з Техасу, щоб побудувати там ракетний комплекс.

7. Крім стимулів, SpaceX отримав понад $5,5 млрд у державних контрактах від НАСА і ВПС США.

8. У серпні 2012 року SpaceX виграв грант у розмірі $440 млн від НАСА на проектування і розробку космічного корабля нового покоління для доставки пасажирів на орбіту.

У серпні 2012 року SpaceX виграв грант у розмірі $440 млн від НАСА

9. У 2014 році НАСА надало SpaceX $2,6 млрд за сертифікацію та випробування безпеки своєї космічної капсули Dragon.

10. У кінці 2013 року Tesla зібрала чиновників з економічного розвитку з семи штатів на свій автомобільний завод у Фрімонті, штат Каліфорнія, після чого Tesla надали $195 млн у вигляді перевідних податкових пільг, які автовиробник міг би продати за готівку.

11. Щоб надати пільги в своєму бюджеті, Невада скоротила стимули для інших секторів у штаті та виключила податкові пільги для страхових компаній.

12. Gigafactory в Неваді (дочка Tesla) отримує державну допомогу в розмірі $1,25 млрд від уряду штату протягом 20 років.

Важливо відзначити, що Маск досить активно вкладався і в політиків — як у демократів, так і в республіканців. Дуже мудро. Так що Маск не просто технологічний геній, але й грамотний лобіст.

При цьому, з огляду на великі вливання державних грошей, навряд чи можна вважати його бізнес, як і польоти SpaseX приватними.

Хоча виглядає все красиво.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі