Шкільні знання застаріли. Не приносять дітям користі

Нехай будують світ на іншому фундаменті. Тоді у них буде шанс зробити його кращим

З телеуроків усі побачили, чого навчають наших дітей. Побачили, з чого складаються знання. І трохи засмутилися, ставлячи це вічне риторичне питання: "Навіщо вчити ці інфузорії, алгебраїчні дроби і остогидлі валентності"?

Тобто, якщо копнути глибше, то питання звучить ще солідніше: чи треба міняти фундамент шкільних знань, чи не застарів він? Так, можливо.

500 років тому була така сама ситуація.

Бруно і Галілею говорили: що ви будоражите світ? Нехай діти вивчають прекрасний наявний теоретичний фундамент: Земля плоска, лежить на трьох китах і трьох слонах, Сонце крутиться навколо Землі, лікування тільки п'явками… Не заважайте суспільству засвоювати ці істини. А коли діти виростуть, то нехай потім роблять і думають що хочуть.

На жаль, так схема не працює. Раніше діти дійсно так виростали і ставали черговими інквізиторами.

А зараз вони, ви ж самі бачите, не хочуть вчитися! І саме тому, що розуміють, наскільки багато наявних знань архаїчні і не приносять користі, навіть фундаментальні.

Ні тобі про клонування, ні про сингулярність, блокчейн, квантові технології, фільтрацію інформації, ні про ГМО, ні про адронний колайдер, ні про бозон Хіггса...

Ні тобі про клонування, ні про сингулярність, блокчейн, квантові технології, фільтрацію інформації, ні про ГМО, ні про адронний колайдер, ні про бозон Хіггса

Хіба діти не повинні вже отримувати і ці нові знання?

Більш того. Якщо діти отримають "наші колишні" ази, то вони зроблять світ таким, яким його зробили ми - абсолютно непридатним для нормального життя.

Ви ж бачите, що діється. Суцільні кризи: енергетичні, фінансові, медичні, екологічні, продовольчі, інформаційні, кліматичні, моральні...

Тому нехай будують свій світ на зовсім іншому фундаменті. Тоді у них буде шанс зробити світ трохи кращим, ніж це зробили ми.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі