Саудівська Аравія продовжує викручувати руки Росії

Ціни на нафту не повернуться до колишніх показників

Квоти на видобуток нафти і її ціна на ринку - це вам не вагітність. З вагітністю все зрозуміло - тут або так, або ні. Ніяких "майже вагітна" або "злегка вагітна" не буває. Що вигідно відрізняє процес зачаття від переговорів у форматі ОПЕК+. Хоча, по суті процеси дуже схожі. І що найприємніше - Росія тут в ролі нареченої. Можна знизити квоти на видобуток, можна миритися зі зниженням цін, але результат для Кремля один. Хоч уздовж ліжка лягай, хоч упоперек - все одно... Така вже ніч.

Отже, переговори щодо скорочення видобутку нафти в форматі ОПЕК+ закінчилися. Майже закінчилися - продовжаться сьогодні. Сторони згодні - але не всі. Рішення знайшли - але воно не врятує. Загалом, замість фільму вийшов серіал і поп-корну варто докупити.

Вчора Росія і Саудівська Аравія погодили план нової угоди про скорочення видобутку нафти під час відеоконференції, повідомляє Bloomberg з посиланням на делегатів зустрічі. Заплановані обмеження видобутку по ОПЕК+ складають 10 млн барелів на добу, або 10% світових поставок. Графік передбачається такий: з травня по червень ОПЕК+ планує скорочувати видобуток на 10 млн барелів на добу, з липня по грудень - на 8 млн, а з січня по квітень 2021 року зниження може зменшиться на 6 млн. Проблем залишилося дві.

Перша - остаточне підписання угоди залежить від Мексики, яка відмовилася від запропонованого їй скорочення виробництва. "Я сподіваюся (Мексика) побачить користь цієї угоди не тільки для Мексики, а й для всього світу. Вся ця угода залежить від згоди Мексики", - заявив агентсву Reuters принц Саудівської Аравії Абдулазіз бін Салман, пише Ліга.

Саудівська Аравія не відмовляється від своїх планів експансії на європейський ринок, шляхом витіснення звідти російських експортерів

Друга - таке скорочення не дасть цінам на нафту повернутися до колишніх показників. Так на думку аналітиків Goldman Sachs, скорочення глобального видобутку на 10 млн барелів на добу не допоможе відновленню попиту. А подальше скорочення обсягів - питання дуже дискусійне. І не тільки через позиції Мексики. Саудівська Аравія не відмовляється від своїх планів експансії на європейський ринок, шляхом витіснення звідти російських експортерів. Собівартість видобутку цілком дозволяє саудитам проводити таку політику і викручувати руки Росії. В принципі, вони наочно це доводили останнім часом.

Ну і ще два фактори, які для Кремля є дуже негативними. Перший - навіть деяке зростання цін при скороченні обсягів видобутку не дозволить РФ заробляти в колишньому обсязі. Продадуть дорожче, але менше. Друге - епідемія коронавірусу привела до помітного скорочення ринку і це навіть при скороченні видобутку не дасть отримати бажаний результат за ціною. Неминучі ризики сировинної економіки зіграли проти Кремля. Для України, до речі, ці ризики теж мають місце. Експорт сировини це завжди синонім бідності і перманентних криз.

Оригінал на Site.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі