На злодієві шапка горить: Росія зізналася в торгівлі краденим

Ніяких санкцій і політики - чистий кримінал і кримінальна відповідальність

Кажуть, що якщо Бог хоче покарати людину, він не посилає з небес блискавку й інші напасті, а просто позбавляє її розуму. В принципі, це дуже вдала характеристика нинішнього режиму в Кремлі. З іншого боку, є теорія Дарвіна про природний відбір. Тут теж все логічно - якщо довго культивувати у владі гопницький підхід, демонстративну неповагу до законів і хамство на самому верху "піраміди Путіна", то соратники поступово підберуться такі ж. Вони крастимуть, віджиматимуть, торгуватимуть краденим - і голосно про це розповідатимуть. Не по необережності - вони просто не вважають це злочином. Мабуть, Господь відключає їм не тільки розум, але й інстинкт самозбереження.

Переходимо від теології до реального криміналу. Заступник міністра економіки Росії Сергій Назаров в інтерв'ю авторитетному західному виданню Bloomberg заявив, що Росія таки вивозить вугілля з окупованого Донбасу і продає його на світовому ринку. Він хотів, як краще, але якщо мізки q інстинкт самозбереження відключені, це вже діагноз. Назаров розповів про те, як що отримані гроші йдуть нібито на підтримку 4 мільйонів жителів окупованих територій Донбасу. Ну, як в старій пісні про кримінальну романтику "Потрапив в капкан, братва" сформулював - "я їсти хотів і лише тому вкрав", пише Кирило Сазонов для видання "Обозреватель".

Бойовики надсилають до Росії близько мільйона тонн вугілля щомісяця через захоплену російськими силами ділянку українського кордону

Ми можемо, звичайно, увійти в становище і навіть не ставити під сумнів кількість жителів на окупованих територіях. Чи можемо робити вигляд, що не знаємо, що насправді зараз Україна платить туди пенсії, пенсійний туризм давно налагоджений бізнес. Але з точки зору права та кримінальних кодексів усіх країн, торгівля краденим - злочин. Не економічний, тут чистий кримінал. І заява Назарова, це навіть не явка з повинною. Він, висловлюючись простими словами - просто всіх здав. За словами російського чиновника, бойовики надсилають до Росії близько мільйона тонн вугілля щомісяця через захоплену російськими силами ділянку українського кордону. Крадене українське вугілля Москва реекспортує в треті країни через свої морські порти.

Отже, що ми маємо по факту з точки зору права. Російські окупанти й місцеві колаборанти захопили вугледобувні підприємства на Донбасі. Приватні чи державні - не важливо, це все одно чистої води крадіжка. Я не буду зараз нагадувати, як Семенченко з компанією допомагали це красиво оформити в медійній площині зі своєю блокадою. Залишимо це на їх совісті й повернемося до кримінального права. Тепер лідери бойовиків і російські структури вкрадене в України вугілля продають третім країнам. А вугілля це така цікава річ, походження якої дуже легко визначити за допомогою експертизи. Не відбитки пальців, звичайно, але вугілля з Тореза при перевірці дуже легко відрізнити від вугілля з Донбасу. Саме тому накрився мідним тазом "хитрий план" по продажу вугілля з вкрадених в Україні шахт українським покупцям. Далі все просто.

Походження вугілля дуже легко визначити за допомогою експертизи

Торгівля краденим - злочин. У всіх цивілізованих країнах. І торговець краденим - злочинець. Приватна особа або компанія - значення немає. Тобто ми можемо це крадене вугілля знайти, звернутися в правоохоронні органи відповідної країни і за рішенням суду конфіскувати. І справа навіть не в справедливості - адже на конфіскації краденого справа не закінчується. Злодій повинен сидіти у в'язниці. Компанія, яка торгує краденим отримує як мінімум серйозний штраф. А то й заборону на роботу, плюс директор зі співучасниками під слідством. Повторюся - тут ніяких санкцій і політики, чистий кримінал і кримінальна відповідальність.

Думаю, відстежити куди продають антрацит з окупованого Донбасу не дуже складно. Просто тому що світовий ринок антрациту не такий вже великий. А далі заява в поліцію, експертиза й суд. Найцікавіше і найпривабливіше тут - російське нахабство й віра в те, що торгівля краденим не злочин може зіграти нам на руку. Через які компанії йде торгівля? А вони у кого і як купують? Тут в ланцюжку можуть виявитися замішані такі структури, інтереси яких не обмежуються тільки вугіллям. Вони можуть торгувати нафтою або газом. І всі в обов'язковому порядку підуть під суд, з конфіскацією та забороною на роботу. Санкції під цю кримінальну історію, нові та адресні, підтягнути не складно. Як на мене - чудовий напрямок для роботи.

Передруковується з дозволу редакції "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі