США загнали себе в глухий кут щодо імпічменту Трампа

І демократи, і республіканці перед складним вибором

Цього тижня Сенат США займатиметься імпічментом проти Дональда Трампа.

Звинувачення йому висунули за двома статтями:

1. Зловживання владою (тиск на президента України в своїх особистих політичних інтересах і схиляння іноземної держави до втручання у вибори в США);

2. Перешкоджання роботі Конгресу (заборона чиновникам Білого дому і членам уряду приходити по повістках на слухання профільних комітетів).

За обидві статті звинувачення проголосує більшість Палати представників, яку контролюють демократи. Потім черга за Сенатом, в якому, на відміну від Палати, домінують республіканці.

Глава республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл вже зробив кілька неоднозначних заяв про імпічмент. Зокрема, він заявив, що процедура буде проводитися в гармонії з позицією юристів Білого дому (читай - команди Трампа), і що "наші позиції і позиції президента не відрізнятимуться".

А глава юридичного комітету Сенату, Ліндсі Грем, переконував журналістів, що зробить все, "щоб справа про імпічмент померла в Сенаті", і закінчилася вже в січні "на користь Америки".

Я вважаю, що цей тиждень - навіть не стільки про імпічмент, скільки про майбутнє самої політичної системи США.

Коментарі в стилі "Америка = Трамп" і відвертий вирок імпічменту ще до початку офіційних процедур свідчать про інституціональну кризу в Штатах

Ці коментарі в стилі "Америка = Трамп" і відвертий вирок імпічменту ще до початку офіційних процедур свідчать про інституціональну кризу в Штатах.

Обидві сторони - і демократи, і республіканці - перед складним вибором.

Через те, що вони - кожен зі свого боку - розкрутили це питання в найвитонченіших, неймовірних контекстах і формах, його вже не сприймають всерйоз. І будь-яке рішення буде поганим для США загалом.

Якщо Сенат швидко завалить імпічмент і виправдає президента, тоді можна буде говорити про те, що цієї інституції вже немає в тому вигляді, в якому її задумували батьки-засновники. Вона покликана стримувати президентську гілку влади. Республіканці збережуть свого головного кандидата на вибори 2020 року, проте серйозно "підірвуть" систему стримувань і противаг.

Якщо республіканці усунуть Трампа, то завалять свої ж вибори 2020 року, зате покажуть себе великими державниками

Якщо ж вони усунуть Трампа, то завалять свої ж вибори 2020 року, зате покажуть себе великими державниками, здатними, коли потрібно, думати про країну й інтереси населення, а не тільки про персональну політичну вигоду або про особу конкретного президента.

Для демократів картина така сама.

Прибрати Трампа, значить "кинути" близько 40% населення, які в нього вірять й не перейнялися імпічментом і звинуваченнями (в тому числі тому що демократи дуже поспішали його оголосити і навіть не розраховували переконати цю частину народу), і довершити розпочатий процес інструменталізації самої процедури у вузьких політичних інтересах, знову ж таки, в очах значної частини населення.

Не прибрати Трампа - кінець на виборах, втрата обличчя і, ймовірно, помста з боку переобраного Трампа в 2020 році. Їм довго потрібно буде відмивати репутацію в очах частини населення, а їхні прихильники знесуть нинішнє старіюче керівництво партії.

У будь-якому випадку, виходить лише посилення розколу в американському суспільстві, який погіршився і проявився в нових-старих формах після приходу Трампа до влади в 2017 році.

Політична атмосфера в США стрімко поляризується і остаточно топить колективну національну самосвідомість на користь вузьких політичних інтересів. І що з цього переможе – скоро побачимо.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі