Ми такі ж совки і сексисти, як і наші політики

Варто було Володимиру Зеленському ляпнути щось на зустрічі з французькими айтішниками, як соцмережі вивергнули величезну кількість флешмобів, хештегів і фотожаб

Це вже перетворюється в умовний рефлекс. У травні, коли в Києві розквітають каштани, "дорогенькі" українські жінки роздягаються і стають брендом для залучення туристів у країну. Ні, це не маячня. Це колаж з висловлювань трьох українських президентів, яким українці розважають один одного в фейсбучках. Мовляв, вони - політики - печерні поборники патріархату. А ми - в сенсі, громадяни, які вибрали європейське майбутнє - зовсім не такі. Ми толерантні, фемінні і розуміємо як влаштований сучасний світ.

Не обманюйте себе, панове. Сексисти і совки - це ми. Бо нас майже неможливо образити політичним харасментом, - пише Лариса Волошина для ДС.

З легкої руки борців за права жінок, будь-яка згадка про жіночу красу є мало не образою. Хоча насправді образа - це функціональна роль, яка відводиться жінкам в промовах і справах представників "старої школи". Для багатьох українських політиків жінка - це мати, дружина, коханка, в крайньому випадку - вірна соратниця. Така собі суміш Мерілін Монро і Надії Крупської.

Для багатьох українських політиків жінка - це мати, дружина, коханка, в крайньому випадку - вірна соратниця

Проблема не в тому, що президент відзначає красу українок, а в тому, що він не розуміє, що краса не може бути товаром. Тим більше брендом, який привертає полчища туристів. Такий стан речей образливий в першу чергу для самого президента і країни, яку він представляє. Давайте пройдемося по гендерних цитатах від "команди президента". "Барышня не алё" - це про порівняння розпуску Верховної Ради зі спробою зґвалтування. Або актриса фільмів для дорослих - про Україну і необхідність зовнішніх запозичень, щоб підтримати економіку після розграбування бандою Януковича. А ось це ось нетлінне - "Володимире Володимировичу! Якщо ви не виведете війська з Криму, ми виведемо всіх українських дівчат з Тверської". Це вже сценка про те, як українці реагують на захоплення Криму і війну на Донбасі. Подібні "жарти" збирали стадіони і концертні зали, зривали овації. Хто більше відповідальний за знецінення жінки, країни, мільйонів українців: ті, хто жартують, чи ті, хто сміються?

Хто більше відповідальний за знецінення жінки, країни, мільйонів українців: ті, хто жартують, чи ті, хто сміються?

Показово, що будь-яка спроба нагадати виборцям про явно сексистські та українофобські жарти кандидата Зеленського незмінно приводила до звинувачень в маніпуляції. "Політик Зеленський нічого подібного не говорив", - відповідали моралісти і тут же звинувачували мовця в симпатіях до іншого кандидата. А тут, на тобі. Раптово. Хто б міг подумати! Якщо уважно вчитатися в обурені пости з хештегом "янебренд", то можна помітити, що добра половина з них пропускали повз вуха образливі скетчі "Кварталу", називаючи це зваженою позицією.

Українці самі, без сторонньої допомоги, регулярно формують запит на Батю, мужика, міцного господарника, принца для бідної і нещадної Попелюшки

Нікого з вимогливої публіки і сьогодні не дивує, що в команді президента жінки знаходяться виключно на другорядних ролях. Чи то серед шкільних друзів Зеленського не знайшлося дівчат, яких він би посватав на керівну посаду за своєю квотою; чи то розумні, успішні і самодостатні жінки не проходять встановлений "95 Кварталом" фейс-контроль - але факт залишається фактом. Вам не здається, що це говорить про ціннісні орієнтири більше, ніж випадково кинута фраза? Українці самі, без сторонньої допомоги, регулярно формують запит на Батю, мужика, міцного господарника, принца для бідної і нещадної Попелюшки. Ну, або остання версія після апгрейда - мачо, який зробив всіх разом. А потім, навіть не відпочиваючи, зробив їх ще раз і дав нам подивитися. Так що не варто забувати, що Зеленський - тільки актор, який вміє догоджати глядачеві. Він політична фантазія, яку втілює в життя запалена уява печерної людини.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі