Закон про "неповагу до влади" вже вдосконалив російську статистику

Главі Росстату за посадою належить пам'ятати про "справу статистиків" 1937 року

Нещодавно прийнятий закон, що карає за неповагу до влади, який Путін і його обслуга задумували як нову зброю проти критики чиновників з боку громадян, виявився зброєю двосічною. Оскільки справи "про неповагу" почали набувати характеру дискусії про те, а за що, власне, нинішню владу можна поважати.

Іноді ця дискусія має відверто іронічний характер. Наприклад, ярославські інтернет-ЗМІ "76.ру" і "Яркуб" зазнали блокування за публікацію фотографії будівлі місцевого управління МВС з написом, що складається з двох слів: "Путін" і слова, що позначає приналежність до нетрадиційної сексуальної орієнтації. Редакторка "Яркуба" Марина Сухова пояснила, що на даному графіті "не вказано статус особи" щодо якої зроблено дане твердження. "Ми не знаємо, чи про президента Росії тут йдеться", - цілком справедливо зауважила редакторка ярославського видання. З нею важко не погодитися. Дійсно, хіба мало в Росії людей з прізвищем Путін? Чи можна стверджувати, що серед них немає жодного представника сексуальної меншини? Крім того, в Киргизстані є гірська вершина названа ім'ям Путіна (висота 4446 м). Можливо, у авторів графіті боязнь висоти і вони, таким чином, висловили свій протест на адресу будь-якого високогір'я?

Хіба мало в Росії людей з прізвищем Путін? Чи можна стверджувати, що серед них немає жодного представника сексуальної меншини?

Дещо серйозніший характер мала заочна суперечка між губернатором Чувашії Михайлом Ігнатьєвим і 78-річною пенсіонеркою і колишньою актрисою Тамарою Мінаєвою. Вона записала відеозвернення до Путіна з проханням відправити Ігнатьєва у відставку. У відеозверненні, яке опублікували в Youtube 8 квітня, перед камерою стоять близько 15 осіб, але від їх імені говорить тільки Тамара Мінаєва. Суть претензій колишньої актриси і її товаришів у тому, що "некомпетентність керівництва, яке оточує Михайла Васильовича, привела до розвалу фінансово-економічної системи республіки". Тамара Мінаєва інформує президента РФ про те, що "Чувашія є депресивним регіоном", що "за показниками статистики ми посідаємо останнє місце по зарплатах, пенсіях, доходах на душу населення", скаржиться на корупцію та свавілля. Ролик обурених пенсіонерів стрімко набрав близько 150 тисяч переглядів. Після чого глава Чувашії Михайло Ігнатьєв написав заяву в МВС республіки з вимогою покарати тих, хто дестабілізує соціально-політичну ситуацію в Чувашії за допомогою відправки відеозвернення Путіну.

У прокуратурі Чебоксар у колишньої актриси Мінаєвої допитувалися, звідки вона взяла інформацію, якою вирішила поділитися з Путіним. Можливо, шукали закордонний слід і намагалися відчути запах помаранчевої революції

У прокуратурі Чебоксар у колишньої актриси Тамари Мінаєвої допитувалися, звідки вона взяла інформацію, якою вирішила поділитися з Путіним. Можливо, шукали закордонний слід і намагалися відчути запах помаранчевої революції. Але пенсіонерка трималася стійко і твердо відповідала, що в своїй промові посилалася на дані Росстата, Чувашстата і газети "Правда ПФО". І додала: "Ще беру інформацію з магазинів і аптек, коли там розплачуюсь. Коли я за все це сплачую, у мене вже не залишається на їжу, ось моя інформація". Співробітники Чебоксарської прокуратури намагалися з'ясувати у пенсіонерки імена її спільників, що мовчки столи поруч з нею під час запису відеозвернення, але Марина Мінаєва нікого не здала і її відпустили, сказавши, що прокуратура буде вирішувати, що з нею робити.

У Новгородській області за законом "про неповагу до влади" вперше оштрафували жителя міста Мала Вішера, який розмістив в соцмережі "ВКонтакте" запис, в якому повідомляється, що "Путін - казковий *** (нецензурний аналог слова "дурень"). Чудовський районний суд міста Чудово Новгородської області вирішив, що автор цих слів, якого звуть Юрій Картижев не поважає Путіна і оштрафував його на 30 тисяч рублів.

Чудовський районний суд вирішив, що Юрій Картижев не поважає Путіна і оштрафував його на 30 тисяч рублів

Юрій Картижев обурений рішенням суду і збирається його оскаржити в Європейському суді з прав людини. Він заявив "Открытым медиа", що злісні хакери зламали його сторінку і написали там про Путіна. "Вони мою сторінку зламали і дописали там! У мене з трьома крапками було написано! Я писав "Путін - казковий "дол" і три крапки!" - обурюється Юрій Картижев, який вважає те, що відбувається "геноцидом" і вважає, що так можна закрити "пів-Росії".

Лінгвістична дискусія з приводу того, які саме епітети можуть бути визнані неповажними по відношенню до Путіна і його оточення, цілком може набути загальнонаціональний характер і, породивши масу нових словотворів, істотно збагатити російську мову. Крім того, закон про "неповагу до влади" вже призвів до вдосконалення методики підрахунку статистичних даних. Ось щойно Росстат оновив дані про падіння реальних доходів населення. За колишньою методикою в 2018 році вони впали на 10,2% в порівнянні з 2013 роком, а за оновленою - всього на 8,3%. Главі Росстату за посадою належить пам'ятати про "справу статистиків" 1937 року. Зараз за "неправильні цифри" можна піти в якості співучасника пенсіонерки Манаєвої у справі "про неповагу до влади", а там невідомо як далі повернеться. Тренд аж надто однозначний...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі