Діти вперше дивляться порно в 5-9 років

Завдання батьків – забезпечити дитину альтернативною грамотною інформацією

Мені було 12 років, коли я вперше подивилася порно. Однокласниця знайшла у батьків касету, запросила подружок після уроків в гості, і ми уважно все вивчили і обговорили.

Сучасним дітям порно доступне набагато раніше. І ніяких проблем: один клік і ти дивишся доросле кіно. Причому більшість хлопчиків і дівчаток знаходять відверті відеоролики абсолютно випадково - сайти з дитячими мультфільмами та іграми показують рекламу 18+, на яку цікава дітвора охоче клікає. Невинний запит "свинка Пеппа" може привести на контент сексуального характеру. Середній вік першого перегляду порнографії зараз - 5-9 років.

Невинний запит "свинка Пеппа" може привести на контент сексуального характеру

Батьки найчастіше не церемоняться з дітьми, які випадково натрапили на порносайти, і вирішують проблему криками, заборонами, контролем. Мені доводиться постійно нагадувати: дитина не стала поганою, якщо подивилася відверті кадри! Все, що ми з вами - дорослі зрілі люди - можемо зробити, - це реагувати спокійно, обговорювати, пояснювати і відповідати на питання.

А хтось напевно заперечить: "Що такого страшного в порнографії? Діти повинні знати про секс. Непоганий спосіб інформування!".

Дуже поганий. Спотворене сприйняття сексуальності і близькості, неправильне уявлення про тіло, статеві органи і статево-рольові моделі. І повна відсутність безпеки! У житті не варто навіть намагатися повторити те, що показано на екрані.

Давайте розбиратися детально.

Чому у порнографії є обмеження 18+? Дорослим людям простіше розібратися, що там показано більш-менш правдиво, а що перебільшено і небезпечно. Але діти і підлітки всі сцени сприймають за чисту монету, думають, що саме так чоловіки і жінки займаються сексом.

Діти і підлітки всі сцени сприймають за чисту монету, думають, що саме так чоловіки і жінки займаються сексом

Тому, перш за все, варто повідомити дитині, що такі фільми є, їх знімають для дорослих і демонструють ті частини тіла, які ми зазвичай прикриваємо білизною. Але це така ж вигадка, як і будь-яке шоу на ТБ, художнє кіно. Це монтаж і робота акторів, якими керує режисер. І найчастіше, в порнографії показують нездоровий секс, нерідко із застосуванням насильства, відсутністю згоди між партнерами, що веде до нереалістичних очікувань сексуальної активності як чоловіків, так і жінок.

Виявили, що дитина дивиться порнографію? Зберігайте спокій! Щоб уникнути безконтрольного і регулярного відвідування дорослих сайтів, важливо без сорому говорити на цю тему. Скажіть: "Навіть якщо ти подивився щось відверте, це не означає, що ти став поганим". Часто саме неадекватна реакція батьків на інтимні теми провокує дітей приховувати, ховатися, не підходити із запитаннями або проблемами в цій сфері.

Неадекватна реакція батьків на інтимні теми провокує дітей приховувати, не підходити із запитаннями або проблемами в цій сфері

Деякі зарубіжні фахівці вважають, що поговорити про порнографію можна ще до того, як дитина сама все знайде/побачить. Наприклад, щойно діти отримують доступ в інтернет, і вже самостійно користуються пошуком. Наше завдання - щоб саме батьки були надійним джерелом інформації для дітей, а не порнографія або сайти з сумнівною інформацією. Для цього ж потрібно брати ініціативу в свої руки, багато говорити, міркувати і озброїти дітей проти порнографії.

Дайте дітям практичний план дій. Що робити дитині, котра випадково побачила картинки або відео відвертого змісту? Відвернися, біжи, розкажи. Якщо ваші донька чи син будуть точно впевнені, що їх не покарають за випадковий перехід на порносайт, можете бути спокійні: такий план спрацює.

Якщо ваша дитина побачила порнографію і відчула шок від відео, постійно говорить про це, згадує, - варто звернутися до психотерапевта. Не всі діти, які подивилися відверті кадри у віці від 5 до 9 років, будуть травмовані. Хтось виросте і посміється над тим, як рано побачив/побачила порно, хтось розповідатиме, що нічого не зрозумів/не зрозуміла або як подібне кіно в дитинстві взагалі не викликало інтересу. Але найчутливіші і вразливі дійсно знаходяться в групі ризику. Тут потрібно тримати руку на пульсі.

Якщо ваша дитина побачила порнографію і відчула шок від відео, постійно говорить про це, згадує, - варто звернутися до психотерапевта

Якщо дитина задає питання, на які ви не знаєте, як відповісти, візьміть паузу. Поясніть, що вам потрібен час для пошуків відповіді. Це абсолютно нормально, і формує довірчі відносини.

Якщо у вас підліток, і ви не знаєте, як підступитися до теми порнографії, скористайтеся історією моєї знайомої. Мудра мама одного разу сказала 13-річному синові: "Я знаю, що всі підлітки твого віку дивляться порно. Раптом ти захочеш дізнатися, що саме там показано неправильно, скажи мені. Я поясню". Син обурився, запевнивши, що нічого такого вони не дивляться, і взагалі цікавляться тільки навчанням. А через два тижні, бентежачись, сказав: "Мааааам, а пам'ятаєш, ти мені пропонувала дещо розповісти?".

Що ж неправильно показано в порно?

а). Тривалість статевого акту.

Щоразу згадую свою першу лекцію про сексуальну грамотність для підлітків. Батьки заявили, що всі підлітки дивляться порно, і хтось повинен пояснити їм, що це перекручена картинка, в житті все по-іншому. Я зайшла в клас і попросила підняти руки тих, хто не дивився порно. 32 руки злетіли вгору. І тоді я запропонувала пограти в "Що? Де? Коли?". Одне з питань було якраз про тривалість статевого акту. 14-річні дівчатка припустили, що статевий акт триває півтори години. В той момент я полегшено видихнула: порно дивилися.

У нормі статевий акт триває до 10 хвилин

У нормі ж статевий акт триває до 10 хвилин. І цього цілком достатньо. Дуже шкода, що навіть деякі дорослі наївно вважають, що годину-півтори фрікцій доставляють комусь задоволення. На щастя, секс - не дорівнює статевий акт. Секс - це, перш за все, про близькість, контакт, а не про "пеніс вставляється в піхву".

б). Чоловічі і жіночі статеві органи.

Нормальний розмір пеніса - це скільки? Після гучного інтерв'ю блогерки Насті Івлєєвої підлітків складно вгамувати: "15 см - це ж катастрофічно мало?". Так це просто чудово! Якщо вірити статистиці, то у більшості чоловіків на земній кулі довжина члена становить від 13 до 17 сантиметрів. Норма - від 9 сантиметрів. І навіть з меншими розмірами чоловіки мають партнерок/дружин і "народжують" дітей.

У більшості чоловіків на земній кулі довжина члена становить від 13 до 17 сантиметрів

Важливо пояснити, що на кастингу порноакторів дійсно перевагу віддають тим, у кого пеніс більше, оскільки він ефектніше виглядає на екрані. Але в реальності такі розміри зустрічаються настільки рідко, що майже ніколи. Та й немає сенсу прагнути до 25 сантиметрам. У жінок піхва не безкінечна, і більшості може бути боляче або дискомфортно під час сексу.

Жіночі статеві органи також не реалістичні. Порноактриси нерідко вдаються до лабіопластики (видалення малих статевих губ), відбілюють зону промежини, ануса, наносять грим - всіляко прикрашають свої вульви. Але у звичайних дорослих жінок статеві органи не мають стандартів краси. Вони можуть бути дуже різноманітними: маленькими і великими, з гладенькою шкірою після депіляції і густо покритими волоссям, з ледь помітними і великими звисаючими малими губами, з шкірою різних відтінків, з яскраво вираженою асиметрією, пігментацією, родимками. І це нормально! Якщо статеві губи не заважають, не травмуються, не викликають дискомфорту, нічого з ними робити не потрібно.

На жаль, порнографія часто формує безліч комплексів як у підлітків, так і у дорослих. Хлопці вдаються до різних некоректним способів збільшення пеніса з інтернету, чим часто травмують свій орган. А дівчата звертаються до інтимної пластики, що також загрожує нехорошими наслідками. І при цьому пред'являють завищені вимоги до партнерки/партнера.

в). Статево-рольові моделі.

Чи знаєте ви, що жінка в порно показана не як людина? Так! Жінка - об'єкт задоволення для чоловіка

Чи знаєте ви, що жінка в порно показана не як людина? Так! Жінка - об'єкт задоволення для чоловіка. По суті порно демонструє, що всі жінки люблять, коли з ними обходяться як можна грубіше, різкіше, і навіть від насильства отримують масу задоволення.

Чи потрібно уточнювати, що в реальності все не так? Жодна дівчина/жінка не хоче до себе такого ставлення. Секс - це коли обидва партнери ставляться один до одного дуже делікатно, шанобливо, коректно і перед будь-яким контактом отримують згоду.

У порнографії (як і в романтичних фільмах) опускають момент, коли партнери висловлюють свою згоду на секс, обговорюють майбутню сексуальну близькість, використання контрацепції. А обидва партнери повинні відчувати себе комфортно, і жоден з них не повинен маніпулювати, умовляти або змушувати іншого робити що-небудь.

Ще один міф - крик, стогін. Не зобов'язана жінка відгукуватися на задоволення звуками, якщо їй цього не хочеться. Ми всі дуже різні, і по-різному реагуємо на оргазм, приємні погладжування, ласки. Комусь хочеться стогнати або глибоко дихати, а хтось завмирає і не видає ні звуку. І це нормально!

г). Відсутність безпеки.

Усе, що показано в порно, - небезпечно. Пози, практики, тим більше, - відсутність презерватива. У пострадянських країнах зараз епідемія ВІЛ, гепатитів В, С, і будь-який секс без надійної контрацепції неприпустимий. Звичайно, за умови, що люди дбають про себе і здоров'я свого партнера\партнерки.

Усе, що показано в порно, - небезпечно. Пози, практики, тим більше, - відсутність презерватива

Якщо хочете більше знати про те, як проводяться зйомки і чим ризикують порноактори, - погугліть інтерв'ю. Підлітки впевнені, що за участь в порнозйомках платять величезні гроші, і часто романтизують професію. Але потрібно розуміти, що гонорари зовсім невеликі, - і часто після йдуть до проктолога, хірурга або на антибіотики.

А що ж далі?

Ваше завдання - забезпечити дитину чи підлітка альтернативною грамотною інформацією. Можна запропонувати книги про секс і сексуальность, навчальні ролики (наприклад, урок про статеву та репродуктивну системи для 8 класу або шведський відеокурс із субтитрами російською, де є цікава інформація про пеніс, вульву і менструації).

І, звичайно ж, розмова про порнографію може стати інфоприводом для того, щоб ще раз нагадати про правила безпеки: ніхто не має права фотографувати або знімати на відео частини нашого тіла, і ми не маємо права фотографувати свої інтимні зони і пересилати їх кому-небудь. Це може спричинити за собою кібербулінг, шантаж, вимагання, приниження, знищення кар'єри в майбутньому.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі