10-12 років – найневдаліший вік для розмов про секс

Мить між "занадто рано" і "ми спізнилися" - дуже швидкоплинна. Її важливо не пропустити

Коли 5 років тому я починала проводити лекції для батьків, більшість дорослих були переконані, що початок пубертату - найкращий час для бесід про тіло, дорослішання, безпеку, контрацепцію і секс.

І яке ж було їхнє здивування, коли при спробі заговорити на цю тему, більшість зустрічала серйозний супротив: "Я не хочу нічого про це знати", "Мені нецікаво", "Припини говорити про це!", "Мені ще рано". Хоча діти в цьому віці не тільки багато знають про секс від одноліток, а й детально вивчили інформацію 18+ в інтернеті.

Це означає тільки одне - батьки упустили момент, коли доньці чи сину було комфортно з ними говорити на ці теми.

У 4-8 років діти найчастіше охоче спілкуються про все на світі. Їм цікаво дізнаватися щось нове, робити відкриття про себе, світ, обговорювати інформацію з батьками, бабусями, дідусями, друзями. Вони готові читати книги, слухати цікаві історії, задавати мільйон питань. Але в цей період найчастіше не готові до таких тем батьки - "Занадто рано!".

У 4-8 років діти найчастіше охоче спілкуються про все на світі

Ближче до 9 років багато дітей закривається. Починається процес сепарації. З'являється сором, незручність при обговоренні інтимних тем з дорослими. А в період 10-12 років більшість реагує відразою на теми стосунків, сексу, близькості, поцілунків.

"Фу. Цілуватися і займатися сексом - це так огидно. Як дорослі взагалі на це погоджуються?" - часто запитують мене п'ятикласники. - Нас нудить, коли ми про це думаємо! Не будемо одружуватися/виходити заміж і народжувати дітей.

Це такий період. Природа оберігає дітей, що дорослішають, від ранніх сексуальних контактів. У когось він може початися раніше, у когось - пізніше. У когось пройти зовсім непомітно. У когось - затягнутися. У всіх по-різному.

Але ті, хто почав раніше говорити з дітьми про дорослішання і секс, зможуть ефективніше підтримувати цю комунікацію і в препубертаті, і в підлітковому віці. Адже мить між "занадто рано" і "ми спізнилися" - дуже швидкоплинна. І її важливо не пропустити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі