Ми створили незалежний суд – від совісті і честі

Реформи вийшли невдалими, бо немає політичної волі

Печерський райсуд Києва 30 січня зняв арешт з майна екс-глави МВС Віталія Захарченка. Це 20 земельних ділянок, три будинки, квартири і два машиномісця.

Судова система була створена ще за часів Кучми, а зміцнив її Янукович. Великий вплив на закон має і кум Путіна Медведчук. Ця система досі зберігається. На початку 1990-х всі кричали, що нам потрібна незалежна судова система. Ми її створили – незалежну від совісті і честі. Будь-який суддя може прийняти рішення, яким скасує існування Української держави. Звичайно, це рішення можна оскаржити. Але є сам факт, що він може це зробити.

Судді неконтрольовані. Хоча це такі ж самі громадяни і за злочини мають бути покарані. Але система політично і морально розкладена. Нам потрібна система судів національної безпеки в умовах війни, інакше не захистимо державу. Ті реформи, які були, не дуже вдалі. Бо немає політичної волі верховної влади. Першого поштовху немає. Нашому президентові не потрібні суди, які діяли б без вказівки з Адміністрації президента.

Будь-який суддя може прийняти рішення, яким скасує існування Української держави

Говорять, що прокуратура погано підготувала документи. Якщо це так, то Луценко має нести політичну відповідальність. Прокурори, які погано підготувались, - повинні сісти на лаву підсудних. Луценко не відчуває жодної відповідальності за те, що каже. Сподіваюсь, колись у нас буде мовчазний прокурор, за якого говоритимуть дії. Поки що ми бачимо тільки слова, але немає результатів. Будуть заяви: "це не я, це суди не такі". Якщо у тебе немає влади, напиши заяву та йди з посади, якщо за таких умов нічого не можеш зробити. Але він не пише, значить - бере всю відповідальність на себе.

Відповідальність за все лежить на главі держави, генпрокуророві, міністрові внутрішніх справ, народних депутатах. Якщо ми не наведемо порядок самі, то це робитиме Путін. Якщо й далі влада гратиме в ігри, то і санкції з "сім'ї" знімуть. Нас звинуватять в цьому, і частково будуть праві.

Суспільство не знає, як реагувати – демонстрації і пікети не діють. Тільки звичаєве право, коли по одному розбиратимуться із чиновниками.

Народ скинув владу Януковича, а на його місце прийшли ті, хто працював із президентом-втікачем. А тепер розповідають казки про зміни, хоча вони явно не хочуть жити по-іншому, їх влаштовує система. Їм все-одно, що буде з Україною.

Ігор Лосєв, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі