Пішов би Порошенко у Лавру, було б два приниження. Не пішов – вийшло одне

Не про РПЦ. З нею все ясно, як Божий день

Водіння кози по Києву від Лаври до Українського дому стало ще одним приниженням інституції президентства. І ще одним підтвердженням мого побоювання, що бригада піарників імені Порошенка цілком неготова долати ті проблеми, які виникатимуть в процесі створення автокефальної церкви.

Першим подзвоном став договір зі Вселенським патріархатом. Наскільки учасникам процесу отримання томосу потрібно не довіряти один одному, щоб прагнути письмових гарантій? І чи можна братися за такі надскладні теми, як томос, з таким рівнем недовіри партнерів один до одного?

Та й взагалі, що можна обіцяти чи гарантувати, коли одним підписантом є держава, яка просто не має права у сфері заснування релігійних організацій, а з іншого – церква, де усі питання нібито вирішуються колегіально?

Але якщо угоду можна просто списати на піар, то що робити з відмовою найбільшої релігійної інституції від спілкування з президентом?

Хто і чим думав?

Пішов би Порошенко у Лавру, було б два приниження. Не пішов – вийшло лише одне. Але враховуючи прийняті рішення синоду Київської філії РПЦ найганебнішим був би той варіант, який планував президент – зустріч в Укрдомі, а далі відмова РПЦ від діалогу.

Невже рішення Російської православної церкви не прогнозували? Настрої і позиція були невідомі?

Невже рішення Російської православної церкви не прогнозували? Настрої і позиція були невідомі? Якщо знали, то чому допустили? Навіщо уся ця суєта із зустріччю? Раніше у нас не було прийнято так підставляти президента, який уособлює державу.

Один керівник обласного осередку партії УКРОП розповідав, що його, як прихожанина Московського патріархату, викликали на профілактичну бесіду в СБУ на тему чи не буде УКРОП "топити" проти томоса?

А говорити ж було потрібно з ієрархами РПЦ! І не просто говорити. Комусь по рукам грайливим дати, а комусь і по...

І завдання ж було очевидним: Російській православній церкві в Україні або не можна було дозволити прийняти вчорашні рішення, або зробити так, щоб троє архієпископів були "за" промосковську позицію. А виявилось, що лише троє були "проти".

Це є відкритим викликом Українській державі. І хто на нього відповість? Піарники та імітатори з Адміністрації президента та СБУ?

Не думаю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі