Мова і холуї-розкольники

Читаю: "На вулицях Миколаєва з'явилися білборди, які закликають задуматись, чи потрібна російська мова, якщо більшість мешканців Миколаївщини розмовляють російською.

Білборди з'явилися 26 червня. На початку тексту міститься цифра, що в області розмовляють російською мовою - 780 тисяч людей. В кінці - риторичне запитання: "Чи потрібна нам російська мова?"."

Звідки беруться такі цифри?

У моєму Миколаєві у 1982 році, коли я закінчував середню школу №9, серед 54-х шкіл міста не було жодної української, "українська мова", як потім і "література" викладались 2 рази на тиждень і майже факультативно, оскільки від "нєнужного язика" (словами Табачника) можна було звільнитись, діставши довідку про те, що твоя родина звідкись приїхала. Враховуючи те, що місто було "закритим" через "воєнку" (військове виробництво), те, що було багато військових частин, практику розподілення після вишів куди подалі, і всю радянську політику зросійщення взагалі,  довідку отримати було дуже легко.

І ніхто мене, сина болгарина і білорускі, для яких українська земля стала рідною, й не думав запитувати. Як і всіх.

І тепер наслідок валуєвщини як причину табачніковщини, отой совєтсько-окупаційний "статус-кво" хочуть легітимізувати, хочуть перевести російське шовіністично-чорносотенне  "де-факто" в українське "де-юре".

Тепер - для чого беруться такі цифри?

Вибори.

Ім, цим депутатішкам, не потрібні реальні проблеми людей, які вони і не хочуть і не спроможні розв"язати - для них  люди - "електорат" і тому вони хочуть нав"язати нам свої, віртуальні, проблеми. І тому сьогодні, коли вони втрачають підтримку, у тому числі  - і у Миколаєві, коли громадяни всієї країни вже об'єднались проти них, вони пішли ва-банк, почали "будити лихо", яке "спало тихо" - і саме тому саме тому ці "депутушки" хочуть будь-що протягти  підрахуйсько-холуйський "мовний" законопроект, під які вони і підганяють свої цифри.

Спираючись на стару імперську політику" "розділяй і володарюй" (що означає для влади "продовжуй й надалі красти"), знову грають на апробований вже розкол, знову розігрують  маніпулятивно-фальшиву "мовну карту".

А до яких наслідків  може призвести, вони подумали? По сторонах подивились, історію почитали? І чи не за дорого нам, ВСІМ нам, громадянам України, обійдуться їхні значки-мандати-пільги-маєтки-гелікоптери?

Вони, бачте, "пропонують задуматись"...

"Мова – дім буття". Мова народу  є домом буття народу. І небуття і забуття тих, хто цей народ розколює.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі