Як відтермінувати старіння

Бережіть свої теломери вже зараз

Чи можна відтермінувати або ж уникнути старіння? Як досягти безсмертя? Ці питання не давали спокою людям ще від часів єгипетських фараонів та китайських імператорів. І за декілька тисяч років, що минули, людство суттєво просунулося у розумінні тонких механізмів регуляції старіння.

Досліджуючи процес старіння у середині ХХ століття, професор Каліфорнійського університету Леонард Гейфлік встановив, що існує певний ліміт кількості поділів, які може зробити клітина. Цьому феномену дали ім'я – "ліміт Хейфліка". Це пов'язано з тим, що при кожному поділі хромосоми клітини втрачають від 50 до 200 нуклеотидів на своїх кінцевих ділянках – теломерах. У масштабах хромосоми це невелика кількість. Втім, саме ця втрата визначає початок процесу старіння.

Існує певний ліміт кількості поділів, які може зробити клітина

Молекулярні механізми "ліміту Хейфліка" досі залишаються не до кінця вивченими. Загальноприйнятою є модель, згідно якої після втрати хромосомою певної кількості теломерної ДНК, активуються гени "старіння", запускаючи в клітині необоротні зміни. А вже ліміт у кількості поділів для окремої клітини - визначає "смертність" усього багатоклітинного організму в цілому.

Що собою являють теломери? Це ділянки некодуючої ДНК, тобто ДНК, яка не містить генів. У людини вони складаються із 15-20 тисяч нуклеотидних повторів. Довжина теломерної ДНК варіюється у різних людей. Власне, як і тривалість життя. Основна роль теломерів – захист генетичної інформації ДНК-хромосом. Це досягається завдяки специфічній "упаковці" теломерної ДНК, яка разом з асоційованими білками утворює свого роду "ковпачки" на кінцях хромосом.

Довжина теломерної ДНК варіюється у різних людей. Власне, як і тривалість життя

Чи можливо уникнути втрати теломерної ДНК або ж якось відновити втрачене? Виявляється – так! У 1985 році Елізабет Блекберн відкрила теломеразу — фермент, здатний подовжувати теломерні ділянки. Цей фермент неактивний майже в усіх клітинах дорослого організму людини. Тільки в стовбурових, а ще у 85% ракових клітинах він активований, визначаючи можливості цих клітин до практично необмеженого поділу. У 2009 році за відкриття цього ферменту Елізабет Блекберн, Керол Грейдер та Джек Шостак отримали Нобелівську премію.

Здавалося б, тепер лишається активувати теломеразу в клітинах і проблему старіння вирішено. Проте, виявилося, що не все так просто. На рівні організму існує чимало "запобіжників" такої активації, адже вона може мати наслідком злоякісне переродження клітин, що спостерігається при онкозахворюваннях. Крім того, регуляція теломер тісно пов'язана з іншими "тонкими" молекулярними процесами клітини.

Однак, є і хороші новини.

Фізична активність – дозволяє уповільнити втрату теломер

Фізична активність – дозволяє уповільнити втрату теломер.

Нещодавні дослідження підтверджують, що довжина теломер лейкоцитів та скелетних м'язових клітин значною мірою пов'язана із фізичною активністю. Згідно метааналізу понад 80 досліджень, який охопив більше 1,3 млн осіб різного віку, було показано, що вищий рівень фізичної активності корелює з довшими теломерами. Саме тому спортсмени, як правило, мають більші довжини теломер, ніж не спортсмени. Цей взаємозв'язок важливий для літніх людей. Вказує на особливу роль підтримання фізичної активності для боротьби з віковими зменшеннями в довжині теломер.

Обговорюють кілька потенційних механізмів, за допомогою яких фізичні навантаження можуть впливати на довжину теломер, включаючи зміни активності теломерази, зменшення окисидативного стресу. Втім, вплив фізичних навантажень – завжди буде комплексним. Важливість фізичної активності для повноцінного функціонування не тільки клітин, а й органів та систем органів (серцево-судинної, дихальної, нервової тощо) важко переоцінити. Як би там не було, дослідження показали, наприклад, що люди, які регулярно бігають живуть на 3 роки довше порівняно з не бігунами.

Люди, які регулярно бігають живуть на 3 роки довше

Загалом же мінімальний рівень фізичної активності на тиждень, який рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я та Американська асоціація кардіологів, становить від 150 хвилин помірних навантажень або ж – 75 хвилин інтенсивних. Йдеться саме про мінімальний рівень активності, який дозволить без задишки піднятися сходами на п'ятий поверх. Втім, навіть ним не варто гребувати.

Отож, якщо хочете жити довше та відтермінувати старість – бережіть свої теломери вже зараз! І не варто чекати, доки вчені винайдуть "чарівну пігулку" від старості. Біг, йога, фітнес та інші види фізичної активності – додадуть місяці та роки життя, й зроблять його насиченим і повноцінним. Ви можете розпочати – вже сьогодні!

P.S. Перш ніж розпочинати будь-які тренування – неодмінно проконсультуйтеся з вашим лікарем або ж пройдіть медичне обстеження, щоб знати можливі рівні навантажень.

Олександр Скороход, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі