Скільки шоколаду треба для щастя?

Не варто ним зловживати

Чи помічали ви, що навіть кілька пластинок шоколаду – можуть підняти настрій і зробити наше життя щасливішим? Шоколад – дійсно унікальний продукт з багатьма позитивними ефектами для організму. Але як же він впливає на наше відчуття щастя?

З точки зору фізіології та біохімії, щастя – це стан організму, який тісно пов'язаний з так званими "молекулами щастя" - ендорфінами, ендоканабіноїдами, серотоніном та дофамином. Ці речовини синтезуються в клітинах головного мозку – нейронах і є нейромедіаторами. Тобто за допомогою них нейрони можуть обмінюватися інформацією, спілкуватися між собою.

Якщо ендорфіни та ендоканабіноїди впливають на короткочасний стан ейфорії і радості, то серотонін - в більшій мірі створює гарний настрій та дає відчуття задоволеності. А от нейромедіатор дофамін синтезується для заохочення і мотивації до якихось дій. Синтез "молекул щастя" може порушуватися в організмі при ендокринних, бактеріальних, вірусних захворюваннях, а також внаслідок стресів, депресії, психічних розладів.

Чи містить шоколад якісь із цих молекул щастя?

Ні. Однак, у темному шоколаді (какао не менше 70%) міститься ціла низка сполук, які можуть сприяти виробленню "молекул щастя". Так, шоколадка містить: цукор, жири, білки, алкалоїди-стимулятори (кофеїн і теобромін), антиоксиданти флавоноїди (катехін та епікатехін), аміни (фенілетіламін), мінерали магній, залізо, калій, кальцій, селен, фосфор та ін.

У темному шоколаді міститься ціла низка сполук, які можуть сприяти виробленню "молекул щастя"

Де ж ховається щастя?

Раніше вважали, що чудодійний вплив шоколаду на настрій зумовлений високим вмістом амінокислоти триптофану, з якої у мозку відбувається синтез серотоніну. Однак, пізніше з'ясували, що досить високий вміст білку в шоколаді (13%) заважає швидкому транспорту триптофану через гематоенцефалічний бар'єр до клітин головного мозку і аж ніяк не підвищує синтез серотоніну.

Іншим претендентом на роль творця "радості" був фенілетиламін – біогенний амін, стимулятор, схожий за структурою на дофамін. Але його вміст – виявився на кілька порядків меншим за ту кількість, що може давати помітний фізіологічний ефект.

Тоді припустили, що можливо позитивний ефект шоколаду на настрій пов'язаний з дією кофеїну? І дійсно, тонізуюча й стимулююча дія алкалоїду кофеїну давно помічені поціновувачами кави. Втім, виявилося, що "щастя" кофеїн може принести тільки опосередковано. Блокуючи рецептори до аденозину, одного із важливих медіаторів розслаблення нейронів, кофеїн викликає їхнє збудження та стимулює використання ними резервів глюкози, а також активує рецептори дофаміну. Однак, плитка шоколаду містить не так і багато кофеїну, в середньому - 30мг кофеїну. Це значно менше ніж, скажімо, в чашці кави, а отже ефект від кофеїну не буде значним. Найбільше кофеїну містить саме гіркий шоколад але чи багатьом такий шоколад подобається?

Шоколадом нас винагороджували, заохочували в якихось особливих випадках у дитинстві – мозок це запам'ятовує. Щоразу, коли ми вживаємо шоколад, спрацьовує дофамінова система

Зрештою, дослідження показали, що основний вплив шоколаду на синтез "молекул щастя" пов'язаний з цукром! Подразнюючи специфічні рецептори на нейронах - глюкоза сприяє виробленню ендорфінів – природних опіатів, які дають легкий стан ейфорії. Часто ці ефекти доповнює вироблення дофаміну, нейромедіатора так званої "системи підкріплення". Оскільки, зазвичай, шоколадом нас винагороджували, заохочували в якихось особливих випадках у дитинстві – мозок це запам'ятовує. Щоразу, коли ми вживаємо шоколад, спрацьовує знову дофамінова система – синтезуються "молекули щастя".

Хоча шоколад і справді унікальний продукт, який може нас зробити щасливими не варто ним зловживати, адже шоколад має високу калорійність та містить багато жиру. Це становить великий ризик для набору зайвої ваги. Особливо це стосується молочного і білого шоколаду, які фактично тільки дають порожні калорії у вигляді жирів і цукру.

То скільки ж шоколаду нам потрібно для щастя?

25 грамів чорного шоколаду на добу – стільки рекомендує Австралійська асоціація дієтологів аби отримати всі позитивні ефекти шоколаду для організму, а також дозу "молекул щастя".

Вживайте шоколад в міру – будете жити довше та щасливіше.

Олександр Скороход, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі