Ігнорування виборів – символ соціальної шизофренії

Єдина мова, яку розуміє система – активний вчинок

Прочитав про те, як працює виборче право в Бразилії. Голосувати зобов'язані всі громадяни країни від 18 до 70 років. Необов'язково голосувати молоді від 16 до 18, літнім людям після 70, і всім неписьменним.

За необґрунтовану неявку на вибори встановлений штраф, який, втім, досить невеликий (від 1 до 35 реалів), але важливо не це. Якщо протягом шести років без поважної причини (нею можна назвати будь-яку, про яку виборець повідомив заздалегідь, заповнивши і надавши відповідну форму) ігнорувати вибори, то можна благополучно вилетіти з реєстру виборців. Потрапити в статус виборчого боржника, що означає безліч неприємних штук. Наприклад, такий безвідповідальний громадянин раптово виявляє, що не може оновити паспорт, взяти кредит у банку, брати участь в державних тендерах і т. д.

У Бразилії якщо протягом шести років без поважної причини ігнорувати вибори, то можна вилетіти з реєстру виборців

Пам'ятаєте, я писав про китайську систему соціального рейтингу, за допомогою якого держава оцінює надійність і адекватність своїх громадян, вводячи обмеження для тих, хто був викритий в чомусь поганому. Поширював неправдиву інформацію про тероризм, створював проблеми на авіарейсах, використовував прострочені квитки, курив у поїздах і мочився в підземних переходах. А також є фінансовим правопорушником, неплатником штрафів і т. д.

Так і тут. Правда вийти з цього статусу не дуже складно, хоч і даремно. Само по собі голосування електронне. Реалізовано шляхом використання терміналів. Власне, результати окремо ніхто не рахує. У будь-який момент їх можна побачити в системі в режимі реального часу.

До речі, два слова з приводу неявки на вибори. Щиро вважаю, що ігнорування виборів – є ніщо інше як символ соціальної шизофренії. Це коли люди примудряються одночасно вірити в кілька взаємовиключних і часто в рівній мірі абсурдних речей.

Ігнорування виборів – є ніщо інше як символ соціальної шизофренії. Це коли люди примудряються одночасно вірити в кілька взаємовиключних і абсурдних речей

Сидіти на дивані і скаржитися на безпросвітне життя, але при цьому, в день виборів – просто не піти голосувати, вважаючи за краще звалити за місто на шашличок. Сумно зітхати, що один голос нічого не вирішує, але дати можливість проголосувати за "міцних господарників" легіону старих шкарбунів і тіток. Не йти голосувати, висловлюючи протест проти системи, забуваючи, що системі байдужий цей протест, бо єдина мова, яку вона розуміє - це активний вчинок. Голосніше за всіх кричати про підтримку улюбленого кандидата, але тихо пропустити день виборів, пославшись на відсутність вибору.

Ну і найпопулярніше в народі: "Я не піду голосувати, тому що торгую на базарі, а неділя – базарний день". Настільки популярне, що вже можна спокійно вважати поважною причиною.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі