Як покінчити з угорськими зазіханнями

Вихід з ситуації непростий, але існує

Ситуація з Угорщиною радше ознака нездатності української держави, ніж якихось особливих угорських злих проявів.

Угорські демарші у вигляді перешкоджання проведенню засідання комісії Україна-НАТО можна сприймати як проблему лише з точки зору типового українського підходу - фетишизації заходів високого рівня, зведення зовнішньої політики до питань самітів, політичного туризму і заяв.

Угорці правильно розуміють, що болить і важливо для України, - і тиснуть на рану. При цьому вони ніде не переступають рамки дозволеного, використовують демократичні процедури в НАТО.

Угорці правильно розуміють, що болить і важливо для України, - і тиснуть на рану

Але у зв'язку з цим у мене виникають два питання:

1. А які програми співробітництва України з НАТО зупинені, призупинені, не можуть реалізовуватися з огляду на позицію Угорщини?

Відповідь очевидна - все йде, як завжди. У співробітництві з НАТО, реформуванні сектору безпеки та оборони - проблемою є українська некомпетентність, бюрократизм, корумпованість. І зовсім не Угорщина.

Отже, Угорщина не проблема з точки зору підготовки України до відсічі збройній агресії Росії. І це, на мою думку, головне.

2. А які питання у відповідь на угорський тиск створила українська дипломатія для торгу? Ми знайшли ту голку, на кінці якої смерть угорським зазіханням?

Не менш очевидна відповідь - ні. Натомість ми зробили іншу велику помилку - або повірили, або поводимо себе так, ніби повірили, що проблеми з Угорщиною зводяться до питання про освітній закон.

Тому вихід з ситуації непростий, але існує, і, як на мене, навіть цілком очевидний:

- узяти під контроль ситуацію з угорським впливом на Закарпатті. Звичайно без того, щоб допустити іншу серйозну помилку - зробити частину свого населення (українських угорців) заручниками протистояння між урядами двох сусідніх країн;

- взяти паузу в діалозі з угорцями, не давати їм підстав вважати, що їх дипломатичні трюки будь-яким чином справляють на нас враження;

- Знайти тему або створити проблему (чи запропонувати вирішення складної проблеми), яка буде важливою для угорської влади, що дозволило б зняти напругу (поторгуватися навколо вирішення нинішньої кризи).

Ну і реформувати, реформувати, реформувати оборонний і безпековий сектори. НАТО і без самітів нам у поміч.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі