Ігри в (не)доторканість

Порошенко просить Раду "невідкладно" скасувати депутатську недоторканість... з 2020 року

В липні цього року градус політичної напруги зашкалював. Закінчувався політичний сезон і однією з тем його фіналу було питання позбавлення недоторканості кількох народних депутатів і скасування інституту недоторканих парламентарів як такого.

Окрім небажання самих парламентарів голосувати за позбавлення себе такого привілею, є ще й цілком процедурні проблеми. Потрібно вносити зміни в Конституцію України (ст. 80). Отже, для цього потрібні дві сесії парламенту і прийняття в цілому на другій сесії потребує 300 голосів. Крім того, аби законопроект про зміни в Основний закон можна було зареєструвати від народних депутатів як суб'єктів подання, під ним має бути мінімум 150 підписів народних обранців. Тоді в липні депутатам від "Свободи" вдалося зібрати підписи під таким документом і зареєструвати його.

Вже на місяці пішов лік як законопроект про скасування депутатської недоторканості чекає свого часу у ВР. Здавалося б, беріть і голосуйте. На даний момент проект уже міг бути прийнятий у першому читанні. Але ні. В день акції протесту під парламентом 17 жовтня президент Петро Порошенко вносить інший законопроект. Президент розуміє, що навіть контроль над медіа ресурсами не допоможе уникнути теми та пояснити українцям бездіяльність та відмову голосувати за скасування недоторканості нема можливості. Не зрозуміють хоч що не вигадуй. Тому вирішує перехопити ініціативу. Але пропонує скасувати недоторканість починаючи з 2020 року. Тобто, для наступного парламенту.

Президент розраховує на те, що в наступного скликання не буде волі обмежувати його апетити до влади

Це означає, знову ж таки, підтвердження олігархічного консенсусу та консервацію старої системи мінімум до того часу. Крім того, гадаю президент таки розраховує на те, що в наступного скликання не буде волі для того, щоб обмежувати його апетити до влади.

Отже, питання: чому не був проголосований законопроект, який вже три місяці як зареєстрований? Відповідь очевидна: консервація системи дає шанси зберегти владу, а цей проект передбачає форсування питання і вирішення його ще до наступних виборів. І свій шанс Порошенко і його оточення спільно з Яценюком/Аваковим/Турчиновим не випустять з рук.

Виглядає відверто абсурдно. Порошенко просить Раду "невідкладно" скасувати депутатську недоторканість... з 2020 року. Хоча Рада може проголосувати за проект, який був поданий перед цим і у випадку проходження за дві сесії підряд, скасує недоторканість з 2018 року. Аргумент "Путін нападе" явно не підходить. А вигадати щось інше складно.

Президент намагається зробити зняття недоторканості з депутатів однією зі своїх передвиборчих фішок. Тому ця тема має грати довго

А тепер слідкуйте за ситуацією. президент намагається зробити зняття недоторканості з депутатів однією зі своїх передвиборчих фішок. Тому ця тема має грати довго. Існує рішення Конституційного суду, яке каже нам, що проект змін до Основного закону (має прийматися на двох сесіях парламенту) не повинен ухвалюватися двома сесіями підряд. Воно з'явилося акурат після того, як стало зрозумілим, що законопроект про зміни до Конституції щодо імплементації "Мінських угод" точно не пройде за дві сесії Ради підряд.

Отже, це рішення дозволить владі затягувати і дане питання. Підмінювати поняття, влаштовувати відволікаючі баталії в парламенті та поза ним. Розривати країну та задурювати українцям голови другорядним. Замість того, щоб раз і назавжди вирішити це питання.

Багато хто побоюється, що після скасування недоторканості парламентар стануть вразливими до політичних переслідувань. Але це саме по собі буде питанням вирішуваним. Парламент – це той інститут, який може позбавити чи обмежити влади будь-кого, якщо матиме на те волю. І президента і генпрокурора, всіх. І саме балансування на цій межі, крім іншого, пояснює чому скасування навіть з 2020 року для наступного парламенту не стане остаточним ударом для нинішньої клептократичної системи, адже вибори влада прагнутиме провести за старою системою і без реальної люстрації. Отже, є менше шансів на швидке відсіювання поліченого сміття, що дозволить продовжити мирову між топовими клептоманами при владі.

Це ще одна причина для того, щоб скасувати недоторканість негайно. А там в багатьох недобросовісних парламентарів просто зникне бажання навіть обиратися. І буде більше шансів на зміну виборчої системи. Пора припиняти ці ігри в (не)доторканість. Влада має виконати свої передвиборчі обіцянки і проігноровану нею ж написану Коаліційну угоду.

Олександр Солонько, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі