Чому треба запровадити абонплату за тепло

Потребу в субсидіях скоротять

Я був прихильником введення абонплати за газ, і про це писав, коли описував реформу ЖКГ ще у 2008-2009 роках. Говорив, що потрібно розділяти транспортування газу від його продажу і таким чином вводити абонплату. Те ж саме стосується плати за тепло. Згідно з меморандумом з МВФ, нововведення повинні прийняти до кінця липня.

Чому потрібно окремо рахувати систему утримання мереж? Наприклад, якщо ви платите лише взимку, а літом жодних платежів немає – це означає, що влітку не надходять кошти, які потрібні для обслуговування мереж і ремонту. Більш того, це створює ще одну проблему, пише Борис Кушнірук для "Обозреватель".

По-перше, для одних це є додатковим навантаженням взимку, а по-друге, це змушує уряд витрачати кошти на спеціальну допомогу, на субсидію.

Буде 2 платежі — за тепло й абонплата за транспортування та обслуговування мереж

Ви платите абонплату за підключення до мереж. Певні суми надходять до компаній, що займаються обслуговуванням мереж. І є оплата за тепло безпосередньо, яка може регулюватися. Все більше стає будинків з особистим регулюванням доступу до тепла. Так людина може зменшувати постачання тепла в квартиру тощо. Це те, що потрібно зробити. Я прихильник введення такої системи.

Щоб зробити це правильно, потрібно вводити розділену оплату не з серпня-вересня, а на початку наступного опалювального сезону. Одразу ви розділяєте на два платежі: за абонплату і за тепло. Коли опалювальний сезон завершиться, за тепло не потрібно буде платити, а абонплата продовжуватимуть стягувати. Якщо так зроблять, то не буде істерики навколо абонплати.

Оплата за тепло в різних регіонах різна. У кожному є своя система собівартості. Зрозуміло, суми абонплати й за тепло теж різнитимуться.

У платіжках сума буде розділена на плату за тепло - кількість Гкал., і за транспортування. Розмір цих двох платежів у сукупності має бути таким, як у минулому опалювальному сезоні.

Сума за обслуговування мереж буде не такою значною, тому потреби у субсидіюванні не буде

У нас демагогії навколо цього. Завдання - показати прозоро, що буде відбуватись. Загальні витрати не зростуть, по газу там трохи інша історія. По теплу історія має цілком конкретний механізм. Якщо ви розділяєте платіжку, то частково повертаєтеся до моделі, яка була раніше, коли цілий рік платили однакові суми.

У чому буде проблема для певних категорій людей? Уся оплата не покриватиметься субсидіями. Сума за обслуговування мереж буде не такою значною, тому потреби у субсидіюванні не буде. З іншого боку, скорочення витрат бюджету на субсидії приведе до додаткових витрат для населення.

Передруковується з дозволу редакції "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі