На задвірках Європи

6 липня у Варшаві має відбутися саміт "Ініціативи Трьох морів"

"Three Seas Initiative" – польсько-хорватська ініціатива, що має сприяти зміцненню всебічного співробітництва країн, розташованих між Балтійським, Чорним і Адріатичним морями. І, водночас, послабити вплив Росії в Центральній та Східній Європі.

Очікується, що перед учасниками заходу виступить президент США Дональд Трамп, що перебуватиме 6 липня з візитом у Польщі.

Виходячи з наявної на сьогодні інформації, Україна у даному представницькому міжнародному форумі участі не братиме. Чому? Відповіді можуть бути різними.

Дехто каже, що ця ініціатива включає тільки країни-члени Європейського Союзу. Або навіть зазначає, що вона начебто викликає далеко не найкращу реакцію в Брюсселі і Берліні, і тому буцімто може спричинити якісь проблеми у відносинах України з Францією чи Німеччиною.

Хоча, здається, відповідь є значно простішою і явно не лежить у площині складних геополітичних розрахунків. Так, історичний досвід формування і розвитку будь-яких міжнародних об'єднань однозначно вказує на те, що там хочуть бачити лише сильні країни.

Отже, доки Україна не доведе, що вона проводить послідовну зовнішню політику, не зміцнить власну економіку, не подолає корупцію та не розбудує потужні збройні сили, її мало куди запрошуватимуть і вона завжди залишатиметься на задвірках Європи.

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі