Свято з душком. Як третю річницю окупації Криму відзначали

Весь минулий тиждень у Росії пройшов під знаком підготовки до третьої річниці окупації Криму

Розсилали листи з адміністрацій керівникам вузів і бюджетних організацій з рознарядкою на святкові мітинги і вказівками, які плакати носити і які кричати кричалки. Весь тиждень телевізор і газети розповідали, яке це щастя, що Крим, нарешті, повернувся в рідну гавань, і тепер, із Кримом, ми віднайшли гідність, історичну пам'ять і державність. А раніше, коли були без Криму, у нас нічого цього не було: ні гідності, ні історичної пам'яті, ні державності.

Коли настало, нарешті, 18.03.2017 і свято відбулося, раптом виявилося, що воно, це свято, якесь не зовсім справжнє. Другої, а може і третьої свіжості. По-перше, головний бенефіціар, Путін не тільки не приїхав у Крим, але і на концерті на Воробйових горах не виступив. Серьога-десантник виступив, Ж. виступив, група "Градуси" виступила, а Путін ні. Мало того, якраз до свята прихворів Медведєв, вкінець зацькований Навальним. Одним словом, зі святом вийшло якось не дуже.

Дмитро Кисельов презентував фільм із дивною назвою: "Моторола – сіль землі руської"

Натомість, у міру занурення країни в безодню абсурду, в ефірах з'являються все нові кумири, гуру і еталони для наслідування. У "Вестях недели" Дмитро Кисельов презентував фільм із дивною назвою: "Моторола – сіль землі руської". У "Нагірній проповіді" (Євангеліє від Матвія) "сіллю землі" Ісус називав апостолів. Цікаво було б ближче познайомитися з релігією, апостолом якої є покійний Моторола.

Ще один "Учитель" з'явився на телеканалі "Дождь" якраз на свято анексії Криму. 18 березня Олег Кашин запросив у свою програму Максима Кононенка, популярного серед любителів фашизму і всяких збочень кремлівського політтехнолога. Кашин назвав його своїм "вічним співрозмовником у душі і серці", а також "Учителем" і "великою людиною".

При всякому глибоководному зануренні треба робити позначки. Зазначаємо: на нинішньому етапі нашими апостолами і вчителями стали Моторола і Максим Кононенко. З цікавістю вдивляємося в глибину: які ще чудовиська з'являться звідти.

Ігри реконструкторів

Коли я назвав річницю кримнашу "святом третьої свіжості", я зовсім не хотів кинути тінь на тих, хто забезпечував інформаційний супровід цього дійства. Вони старалися. У тій же програмі Кисельова оголосили, що це – "свято, рівнозначне Дню Перемоги 9 травня". Потім був дивовижний сюжет про святого Луку, Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького, видатного хірурга, професора медицини, архієпископа, в'язня Гулагу й лауреата Сталінської премії. Все перераховане вище - про одну людину. Причому все це відбувалося з цією людиною практично одночасно. Цей унікальний чоловік був одним із небагатьох, а може, і взагалі єдиним з російських православних святих, гідним глибокої поваги. Так співпало, що 18.03.1996 року РПЦ призначила днем обретіння його мощей, які перебувають у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя. Природно, повз такий подарунок не змогли пройти ні РПЦ, ні телевізор. Вони хором заволали, що в цей день, 18.03.17 відбулося "зцілення від Святого Луки". А Дмитро Кисельов підвів під усі чудеса патріотичну базу і повідомив, що "18 березня Росія зцілилася від історичного безпам'ятства".

Тим часом, в російському телевізорі на наших очах народжується ще одна традиція. З 1975 року 31 грудня на першій кнопці йде "Іронія долі". Тепер та ж доля чекає на інший чудовий ігровий фільм: "Крим. Шлях на Батьківщину", який буде радувати росіян кожне 18 березня. Цей шедевр глядачі побачили вперше в 2015 році. Головну роль у ньому виконує Володимир Путін, ролі другого плану - Шойгу, Аксьонов, Поклонська і Хірург. У масовці зайняті московські актори.

Цей фільм, як хороший коньяк, з кожним роком стає все кращим. Це чудово, що кожен рік в ефірі російського телебачення будуть звучати свідчення Путіна: "Ситуація розгорнулася так, що ми змушені почати роботу з повернення Криму до складу Росії". І далі президент Росії докладно розповідає, як особисто – це постійно підкреслюється, що особисто -керував процесом насильницького захоплення чужої території. Як він командував глушити зв'язок між українським командуванням і українськими військовослужбовцями в Криму. Як особисто дав команду в ніч на 27 лютого спецпідрозділам захопити будівлі парламенту і уряду Криму і провести голосування під дулами автоматів.

Президент Росії докладно розповідає, як він особисто керував насильницьким захопленням чужої території

"Наша перевага, - хвалиться своїми злочинами Путін – полягає в тому, що я займався цим особисто!". Коли це творіння В'ячеслава Кондрашева вперше показали по телевізору, багато хто зрадів, що – ось! – головний злочинець дає свідчення прямо в ефірі на багатомільйонну аудиторію. Потім я зрозумів: якщо і коли справа дійде до суду, Путін від усього відіпреться, сказавши, що це всього лише кіно, фактично ігровий фільм, де він грав роль президента Путіна, а говорив він репліки зі сценарію. Не випадково у фільмі періодично з'являється напис: "реконструкція". Тобто, це не документальне кіно, а створення цілком художнього образу за мотивами реальної історичної події.

Проблема в тому, що глядачі бачать справжнього Путіна, Шойгу, Аксьонова і думають, що все, що говорять і показують у цьому фільмі – правда. Вірять, що в Криму було нашестя "Правого сектора". Хоча у документальних фрагментах жодного прапора "Правого сектора", всупереч закадровому голосу, не було. Якщо судити з цього фільму, по тому, як з "Правим сектором" б'ються то могутні "Ночные волки", то козаки, то місцеві ополченці, то в цьому "Правому секторі" мільйони. Тоді, чому Ярош не став у 2014 році президентом України, а набрав всього 0,7% голосів?

Буйна фантазія реконструкторів іноді зашкалює. Наприклад, коли вони розповідають про страшних феодосійських морпехів із НАТО, які розмовляли виключно по-англійськи, мали американські банківські карти, і при цьому всі були родом із західної України. І ось цих моторошних нелюдів наші ввічливі люди взяли без єдиного пострілу, але відпустили. Після чого їх кривавий шлях – як стало достеменно відомо героям фільму – усіяний трупами російських людей на Донбасі.

Чудовий епізод фільму з есмінцем "Дональдом Куком", якого так налякав російський адмірал Олександр Вітко, що цей есмінець, уявляєте, зі страху почав виписувати "вісімки", і так, петляючи, як заєць, утік із Чорного моря в Середземне. У міноборони США про цю смішну історію чомусь ніхто не знає.

Вірус 17-го року

Магія цифр існує. Ось дивіться. Через 1917 років після народження якогось єврея з Назарету в Російській імперії сталися події, після яких ця імперія гикнулась, а всю світову історію дещо перекосило. У нас зараз рік 2017-й із народження того самого єврея. Здавалося б, який зв'язок між нулями в кінці цифри, що позначає цей відрізок часу, що відокремлює нас від цієї, справді важливої події, і доленосністю саме цього, 2017-го року. Здавалося б, ніякого зв'язку бути не може, оскільки всі ці нулі, одиниці і сімки – лише знаки, якими ми нумеруємо час.

Ан, ні! Відчуття того, що ми живемо в 17-му році, призводить почуття у сум'яття, а здоровий глузд бере логіку на больовий прийом. Дивимося новини. Суд Петербурга анулював ліцензію Європейського університету. Першопричина – скарга Мілонова. Де Європейський університет і де Мілонов? Мі-ло-нов! Це не бурління в мізках 17-го року? В Архангельську до приїзду Путіна застелили тротуар паркетною дошкою. Я ще розумію – плиткою, але паркетною дошкою?! В радянські часи такого не було! Вірус 17-го року проникає в голови чиновників, депутатів, політиків, вселяє, що настали останні часи і треба зробити щось видатне наостанок. Наприклад, застелити тротуар паркетної дошкою.

Вірус 17-го року проникає в голови чиновників, депутатів, політиків, вселяє, що настали останні часи і треба зробити щось видатне наостанок. Наприклад, застелити тротуар паркетної дошкою

Особливо наочно вірус 17-го року проявляється в телевізорі. "Воскресный вечер" від 19.03.17. Розмова, природно, про Україну. Політолог Вадим Трюхан говорить про позов України проти Росії до Міжнародного суду ООН в Гаазі і в якийсь момент похапцем збивається на рідну мову. Замість російського слова "заявление" Трюхан вимовляє українське "заява". З Соловйовим стався припадок. Він не міг заспокоїтися хвилин п'ять. Кривлявся, зображуючи "распальцовку", намагався в особах зобразити з блатними інтонаціями і слівцями, як, за його уявленнями, все це повинно було відбуватися. Слово "заява" звучало не менше 10 разів із різними інтонаціями і в різних поєднаннях. Судячи з того, що Соловйов часто хвалиться знанням української, розумів значення цього слова. Якщо так, це було просто знущання над державною мовою суверенної країни.

Політолог Трюхан підставляється, не цілком розуміючи, з ким у студії ще якось можна вступати в діалог, а кого краще обходити за кілометр. Тут він вляпався у сходознавця Семена Багдасарова. Семен Аркадійович справляє оманливе враження. Коли мовчить, виглядає добродушно, трохи сонним і усміхненим. Цим він схожий на піщану ефу, одну з найотруйніших змій на планеті. Вона так само добродушно гріється на сонечку, але якщо її зачепити, спочатку видає попереджувальний шурхіт, після чого негайно нападає і завдає смертельні укуси.

Політолог Трюхан, нічого не підозрюючи, став доводити, що націоналізм в Україні популярний не більше, а навіть менше, ніж у більшості країн Європи. Сходознавець Багдасаров прокинувся і почав наливатися люттю. "Влада в Україні фашистська і нацистська, так як вона налаштована проти Росії, - оголосив. - Ми повинні використовувати для її знищення всі види озброєнь. Я з задоволенням піду воювати".

Політолог Трюхан не зрозумів, що це був попереджувальний шурхіт перед атакою. І, наївни, став обурюватися і звертати увагу оточуючих, що його опонент закликає до війни, чим порушує закон. Сходознавець Багдасаров згорнувся в клубок, підтягнув хвіст до голови і напружинився, готуючись до кидка. Шурхіт став оглушливим. І ось – кидок: "Мій кумир – Судоплатов! Він особисто ліквідував таких, як ти! Стій по стійці струнко! Слухай, що тобі кажуть!". Соловйову насилу вдалося заспокоїти сходознавця Багдасарова, але не надовго. Після невеликої перерви той виявив, що політолог Трюхан все ще стоїть навпроти, розлютився і заволав: "Треба створити у ДНР і ЛНР додаткові збройні формування. Вони повинні перейти в наступ і покінчити з вашим бедламом. Ви – бандити, негідники!!".

До кінця 2017 року залишилося трохи більше дев'яти місяців. Будемо сподіватися, що за цей час віруси 17-го року не породять на світ щось настільки ж паскудне, як сто років тому.

Текст скорочений,

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі