Чи можна було уникнути війни з Росією?

Російсько-українська війна була неминучою. На "Майдані" лише обирався варіант її реалізації: фінляндський або балтійський

Тобто, або опір, або схвалення ультиматуму, військова окупація.

Ви думаєте, даремно росіяни очолювали перед війною Службу безпеки України та Міноборони? Даремно російські "пенсіонери" типу Безлера осідали на Донбасі? Даремно майбутній вожак одеського "антимайдану" раптово за пару років до самого Майдану надумав переїхати до Одеси з російської глибинки? Зрештою, даремно російська армія здійснювала масштабну реформу у напрямку посилення мобільності?

Вони "мобільно" та "гібридно" з ким збиралися воювати? Капітолій захоплювати чи штаб-квартиру НАТО?

Так що тут усе просто. Якби не було Майдану - сценарій був би трохи інший. Приблизно його можна описати на прикладі захоплення Естонії (1940 року Радянський Союз окупував Естонію, Латвію та Литву згідно із домовленостями 1939 року за пактом Молотова-Ріббентропа з нацистською Німеччиною, - ред.).

Висування ультиматуму. Приводом могло послужити "посилення націоналістів", які "загрожують російськомовному населенню".

Ну от, наприклад, оголошуються вибори. Починаються якісь скандали із фальсифікаціями списків виборців. Росія це подає як "дестабілізацію України", висуваючи свої вимоги. Янукович приймає ультиматум і надає згоду на введення військ. Українська армія одержує наказ не чинити опір.

Під котролем військ здійснюються арешти, "чистки" силовиків, і, зрештою, "референдум" про відновлення СРСР.

Ну а далі... Навіщо гадати? Сценарій все одно виявився іншим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі