Навіщо Кремлю "закон про націю"?

Путін хоче легалізувати захист "русского мира" поза межами Росії

Президент РФ Володимир Путін на засіданні Ради з питань міжнаціональних відносин напередодні Дня народної єдності, який відзначається в Росії 4 листопада, підтримав ідею розробки "закону про російську націю". "Що абсолютно точно можна і потрібно реалізовувати — це прямо над цим треба подумати і в практичному плані почати працювати — це закон про російську націю", — заявив Путін.

Подібний законопроект буде направлений на захист так званих "радянських". Він також позначиться на опозиції та людях, що захищають демократичні цінності, розповів "Апострофу" опозиційний російський політик Костянтин Боровий.

У Росії поняття "нація" завжди сприймалося як етнічне

У Росії поняття "нація" завжди сприймалося як етнічне поняття, так вже історично склалося. У центрі Москви буде проводитися "Русский марш", уряд його погодив, так що націоналісти, імперці будуть брати в ньому участь. Він, звичайно, не буде численним, і статті Кримінального кодексу, які забороняють сіяти ворожнечу, ніяк не будуть застосовувати ні до чиновників, які дозволяють це явище і роблять його легальним, ні до організаторів маршу.

Взагалі варто відзначити, що в історії сучасної Росії є абсолютно ганебний факт етнічних переслідувань грузинів, українців. Та й сама ідея захоплення Криму націоналістично-імперська. Так що говорити про якусь єдність нації в сучасних умовах, доти, поки влада налаштована так радикально націоналістично, – це просто смішно. Ні про яку єдність мова не йде. І, на жаль, можна уявити собі, що буде являти собою такий закон. Він буде складатися, як і всі останні закони, із заборонних заходів з посиланнями на Кримінальний кодекс і знову буде спрямований проти опозиції, проти людей, що захищають демократичні цінності, які виступають проти націоналізму.

Якби Путін хотів зробити щось розсудливе, він би говорив про єдність народів Росії, але ні в якому разі не про націю. Перевірено вже багато разів: як тільки вони говорять про націю, тут же з'являються якісь нездорові ідеї.

Таким законопроектом Путін, як я вважаю, хоче легалізувати захист "русского мира" поза межами Росії. Ні секунди не сумніваюся в тому, що він буде намагатися використати це і для таких цілей. Тобто для захисту росіян, російської нації. І напевно вони вивернуться і повідомлять, що російська нація – це загалом нація радянська.

Пам'ятаю, як Валерія Новодворська казала, що на території колишнього Радянського Союзу, мається на увазі на території Росії, живуть всього два народи — росіяни й радянські. І зрозуміло, що це буде закон про захист інтересів саме "радянських".

Хоча все це буде загорнуто в обгортку міжнаціонального співробітництва, дружби, тобто як було у Радянському Союзі: правильні слова зазвичай означали прямо протилежне, і, як тільки уряд починав говорити про боротьбу за мир, треба було готувати бомбосховища. Це означало, що вони збираються почати якийсь новий національно-визвольний рух.

Жодних сумнівів, що в такому законопроекті вбачається загроза для Прибалтики, для Заходу, у мене немає

Крім того, жодних сумнівів, що в такому законопроекті вбачається загроза для Прибалтики, для Заходу, у мене немає. В цьому законі про захист російської нації напевно буде експансіоністська, спрямована зовні складова. Як нинішню пропагандистську складову використовують і проти країн Балтії, і проти України, і проти Грузії, Молдови, Америки. Хоча вони і побоюються поки особливо агресивно лізти в Сполучені Штати зі своїми пропагандистськими акціями, на кшталт "Безсмертного полку", але тим не менш пробіг до Дня перемоги з Флориди в Нью-Йорк вони вже фінансували.

В цілому дуже симптоматично, що Путін зараз про це заговорив. Це свідчить про те, що градус агресивності підвищується.

Текст публікується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі