Цей кошмар вже буде не зупинити

Кремль ніколи не приховував свого ставлення до кримських татар, як до племен аборигенів, яких треба або підкупити намистом, або втихомирити

Є дуже важка і болюча для мене тема - тема Криму. Те, що там відбувається, набагато страшніше, ніж може здатися на перший погляд. Вже більше доби як немає зв'язку з Ельвіною Абдуразаковою - молодою кримськотарськой дівчиною, яка з ранку вийшла на навчання і майже одразу зникла.

Те, що ми називаємо "репресії проти кримськотатарського народу", ініційовано окупаційною адміністрацією. І причина не в проукраїнській позиції кримських татар. Люди різні і кримські татари тут не виняток. Не треба ідеалізувати, щоби потім не розчаровуватися. Проукраїнська позиція для громадян України - не рідкість. Цінність позиції кримських татар не в цьому.

Кримські татари - це організоване співтовариство, народ, що має чіткі, незмінні прокримським позиції. Крим - їхня батьківщина, це місце, з яким вони, як народ, пов'язують своє майбутнє. Вони зацікавлені в його розвитку, процвітанні, у відкритості та прогресі. Крим - земля їх предків. Вони мають намір залишити її своїм дітям.

Їх не купиш на патріотичну риторику. Вони чітко відстоюють свої прокримські позиції, а не борються за київських начальників замість московських

Саме прокримська позиція, коли немає і не може бути мети заробити "на коєчках" і відправити дітей у Москву, або в Київ - в столицю, робить їх охранителями кримських інтересів. Для них, де б вони не були, центром їх світу залишається Крим. І це робить їх такими незручними для окупантів і тимчасових правителів-колаборантів, які ж не про Крим пеклися, а про Москву. Це робить їх непростими співрозмовниками та партнерами для Києва, бо їх не купиш на патріотичну риторику. Вони чітко відстоюють свої прокримські позиції, а не борються за київських начальників замість московських. Це робить їх особливими і вкрай важливими для нас, українців. За умови, що ми почнемо поважати їхнє право і говорити з ними, як з самостійними суб'єктами.

З перших днів окупації Кремль це розумів. Ще до референдуму, до того, як "кримські керманичі" заявили про свій курс на приєднання до РФ, у Криму з'явилися сербські четники - група православних джихадистів, військові злочинці, що вирізали в Югославії мусульман цілими селами. Кремль ніколи не приховував свого ставлення до кримських татар, як до небезпечних і непередбачуваних тубільців, як до племен аборигенів, яких треба або підкупити намистом, або втихомирити.

Покидьки всіх мастей можуть побачити в представниках цього народу зручних жертв, за яких ніхто не заступиться

Таке ставлення не могло не передатися суспільству. Гоніння народжують відчуття безкарності у катів, п'янять запахом крові. Тому в той момент, коли окупанти розправляються з кримськотатарськими активістами, плюють на закон і право, маргінали, садисти, маніяки, покидьки всіх мастей можуть побачити в представниках цього народу зручних жертв, за яких ніхто не заступиться. І це найстрашніше. Цей кошмар вже буде не зупинити.

Дуже хотіла б помилятися, але боюся, що Крим якраз підходить саме до того рубежу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі