Що дозволено європейцю, не дозволено українцю

Євро-2012 стало найважливішою подією за усі роки незалежності України. Київ, мабуть, не бачив стільки іноземців ще з часів завоювання литовцями і монголами. Це дійсно схоже на окупацію, тільки мирну.

Фан-зона у Києві, та й у інших містах, чимось нагадує зоопарк. Українці ходять туди подивитись на незвичайних розмальованих у кольори своїх команд людей, які постійно улюлюкають, напиваються наперед і веселяться. Для багатьох це вже стало розвагою, новим видовищем. Я і сам ходжу туди заради цікавості та й щоб підтягнути англійську.

Західна преса перед візитом фанів у нашу країну лякала своїх громадян усім можливим: расизмом, відсутністю демократії, жорстоким поводженням з тваринами тощо. Але своєю гостинністю і привітністю українці довели, що це не так. Це відзначив навіть посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот. Звичайно, не враховуємо традиційні випадки дрібних шахрайств.

Однак іноземці зневажливо ставляться до українців і їхньої держави. Почуваються тут вільніше, ніж ми. Часто говорять про європейську культуру, стриманість, чистоту на вулицях і в громадських туалетах. Дивлячись на європейців на вулицях нашої столиці, які, не соромлячись, ходять в туалет будь-де, спокійно заходять у метро з пивом, починаєш сумніватись у їхній культурності.

Ось приклад - двоє англійців встали з-за столу кафе "Купідон" (вул. Пушкінська, неподалік Хрещатика) і відійшли аж на метр, щоб справити нужду. Навколо безліч людей, за 10 м стояли троє міліціонерів, через кілька хвилин у ту траву забігла маленька дитина... На відео вони стоять спиною, але інші з їхньої компанії ставали навіть передом.

Припускаю, що винні у такій поведінці навіть не самі вболівальники, а наша міліція. Адже, якби не було вседозволеності, то вони поводилися б стриманіше. Враження таке, що правоохоронцям дали наказ: "Не зачіпати іноземців за жодних обставин!" Закони України на нашій території на них чомусь не поширюються. Тому вони й вилазять на голову. Це чимось схоже на показуху під час підготовки до Олімпіади-80 (журнал "Країна" за 14 червня). Але усі ж знають про "ввічливість нашої міліції". 1 липня маски знову знімуть.

Був свідком, як патруль тричі підходив до іноземців, звертаючись ламаною англійською "екскюзмі, айм сорі, ноу бір". А їм сміялись в обличчя, де пили там і гадили. Не пригадую, щоб під час мого перебування в Європі закони цих країн для мене не діяли.

Важко уявити натовп українців, які дзюрять під Ейфелевою вежею чи Біг Беном. Ми все ж таки більші європейці.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі