Олександр Аронець
Політичний експерт. Депутат Київської обласної ради. https://www.facebook.com/oleksandr.aronets
18.05.2015
2

Картковий будинок Яценюка посипався

Чи могли закордонні експерти допомогти уряду Яценюка втілювати реформи?

На моє тверде переконання - НІ. Події останніх днів тільки підтверджують цю тезу. Адже насправді Яценюк не мав жодного наміру впроваджувати реформи. Всі іноземці в уряді - це лише "димові завіси", які мали б закривати корупційні схеми і махінації очільника уряду. А також, після відсутності реформ впродовж тривалого часу, саме іноземці повинні були стати такими собі "цапами-відбувайлами". І те, що такий сценарій готувався, це факт.

Однак іноземці перші зрозуміли хто насправді є Арсеній Яценюк. І картковий будиночок посипався, димова завіса зійшла і король зостався голий. Як виявилось, першим був не Саша Боровик.

Інша радниця міністра економіки Айвараса Абрамовичуса - Яника Мерило, яка займалась запровадженням електронного урядування, першою пішла з Кабміну ще в квітні, саме через небажання Арсенія Яценюка впроваджувати електронне урядування. А що таке електронне урядування - це прозорість і підзвітність, що відразу знімає багато корупційних ризиків. Цього Яценюку звісно ж не потрібно.

Ще один кричущий приклад - відхід з Мінюсту грузина Джамбула Ебаноідзе, який повинен був очолити реєстраційний департамент. За словами Ебаноідзе йому доручили структуру, яка не має реальних повноважень. Я думаю всі наслухані як в Грузії за 15 хвилин реєструються підприємці? Так ось, це реєстраційна служба. Її Арсеній Петрович також не має наміру реформувати.

І безперечно всім відома історія з Сашою Боровиком, який залишив Кабмін через конфлікт з Яценюком. І хоча Яценюк перевів стрілки на Абрамовичуса і його небажання працювати з Боровиком, але роль прем'єра в призначенні заступників міністрів ключова. Тільки прем'єр-міністр вносить подання на призначення на засідання Кабміну, а після рішення Кабміну підписує розпорядження про призначення. Але Яценюк 2 місяці цього не робив. Навмисно? Уявіть собі, якби гендиректор Apple 2 місяці не затверджував керівника департаменту із розробки нового покоління телефону iPhone. Окрім затримки у випуску нових телефонів, це не тільки фінансові втрати, але й іміджеві втрати. І звісно ж це негайна відставка гендиректора. Тільки в Україні Яценюк не винен. Йому всі винні, йому не дають робити реформи, не дають побороти корупцію...

Підкріплює мої здогадки Карл Волох, який пише про те, що заступник Генпрокурора Дато Саквалерідзе працює у ворожому оточенні в умовах неприкритого саботажу і лише декларативної підтримки своїх дій першими особами у відомстві.

Підсумовує мій блог Міхаіл Саакашвілі, який днями заявляв, що Яценюк за рік при владі навіть не починав робити реформи. А він то якраз має досвід швидких реформ і бачить, чи вони є, чи їх нема і не буде.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі