Анатолій Вітів
Народний депутат України VII скликання. Голова Волинської обласної організації ВО "Свобода".
07.08.2014

Гроші для бюджету треба брати з кишень олігархів, а не пересічних українців

31 липня Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету-2014, ініційовані главою уряду Арсенієм Яценюком. Завдяки принциповій позиції "Свободи" вдалося не допустити прийняття найодіозніших антисоціальних ініціатив. Разом із тим, фінансово-економічний блок уряду та більшість нардепів відмовилися ввести одноразовий воєнний збір з олігархів та представників крупного бізнесу, переклавши тягар наповнення бюджету на народні плечі.

24 липня глава Кабміну Арсеній Яценюк вніс до парламенту свої пропозиції щодо перегляду бюджету-2014. Проте ряд ініціатив прем'єр-міністра були неприйнятні для "Свободи" через їх очевидний антисоціальний характер. По суті, економічний блок уряду вирішив перекласти основний тягар війни на плечі простого люду. Зокрема, уряд пропонував дозволити директорам звільняти працівників без попередження або переводити їх на неповний робочий день. Також Кабмін хотів, аби депутати проголосували за те, щоби бюджетників відправляли у відпустку без збереження зарплати.

Важко уявити, як при цьому зможе вижити звичайний вчитель, лікар, держслужбовець, який і без того отримує мізерні 1500-2000 гривень, а ціни зростають! На щастя, завдяки жорсткій позиції "Свободи" й частини інших депутатів цю антисоціальну ініціативу вдалося зняти з порядку денного.

Зміни до бюджету, ухвалені 31 липня, є компромісними й непростими. З одного боку, депутатамвдалося не допустити ухвалення найбільш скандальних антисоціальних рішень. Було підтримано такожініціативу свободівця Олексія Фурмана заборонити всі види перевірок підприємців, окрім фіскальної.

З іншого боку, ні Кабмін, ні народні депутати не дослухалися до пропозиції нашої партії – перекласти основний тягар видатків на війну з народу на олігархів. Тож уся відповідальність за подальшу економічно-фінансову ситуацію лягає на главу Кабміну Арсенія Яценюка, який обрав саме такий варіант вирішення гострих питань.

"Свобода" переконана, що фінансування воєнних видатків та відновлення інфраструктури знищених окупантом територій має відбуватися не за рахунок простих українців. Нація віддає останнє і, як може,допомагає нашим героям зі Східного фронту. За війну та її наслідки мають заплатити передусім ті, хто в своїх приватних інтересах шантажували Україну і верещали: "Донбас должни услишать!". Ці суб'єкти втекли з Донбасу, тоді як українці продовжують проливати свою кров за його визволення.

Проте наша пропозиція ввести одноразовий воєнний збір із олігархів та великого бізнесу за принципом – чим більший рівень доходу, тим більше сплачуєш, не знайшла підтримки в колег по сесійній залі. Чи не тому, що значна частина депутатів самі є олігархами?

Якби раніше були підтримані свободівські законопроекти про повернення капіталів з офшорів та ліквідацію приватних монополій, бюджет поповнився би десятками мільярдів. Але олігархи й надалі хочуть жирувати й висмоктувати соки з простого люду. Їх мета – не заможна Україна, а олігархічна квазіреспубліка, де вся власність поділена в руках кланів, а партії в парламенті – це їх проекти. Хіба за це боролися герої Майдану? Хіба за олігархічну корумповану республіку гинуть сьогодні хлопці на Сході?

Переконаний, що позиція ВО "Свобода" щодо негайних перевиборів такого прогнилого складу парламенту є безальтернативною. Це єдиний шанс розпочати реальні, а не словесні зміни в країні.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі