Анатолій Вітів
Народний депутат України VII скликання. Голова Волинської обласної організації ВО "Свобода".
20.04.2015
1

Азаров аплодував би Яценюку

Нещодавно у ЗМІ з'явилася серія брудної низькопробної "джинси" проти ВО "Свобода", в якій усіляко возвеличується діяльність глави Кабміну Арсенія Яценюка та очорнюються всі, хто посмів критично висловитися про роботу нинішнього прем'єра-"реформатора".

Аналіз змісту статей дає підстави вважати, що замовником нікчемних маніпуляцій із громадською думкою є "Народний фронт" та середовище, наближене до нинішнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. А приводом для масової появи замовних публікацій, поза всяким сумнівом, став нещодавній корупційний скандал, який спалахнув після оприлюднення екс-головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком фактів корупції в уряді Яценюка на суму 7,5 мільярда гривень. Гарячково і панічно намагаючись відвернути увагу суспільства від справедливих вимог розслідувати корупцію в уряді, верхівка "Народного фронту" назвала всіх, хто вимагає чесно і неупереджено розслідувати можливі корупційні зловживання в Камбіні, "агентами Кремля" і "маріонетками Путіна".

Перечитуючи "джинсу", яка вийшла в Україні, в тому числі і в кількох газетах Волинської області за підписами псевдонімів, у мене склалося враження, що ми й надалі живемо в час, коли при владі перебуває Кабмін Азарова, Янукович сидить у своєму Межигір'ї, а Партія регіонів є правлячою силою. Стиль і зміст замовних статей дуже нагадує специфіку роботи Партії регіонів. В роки перебування при владі Януковича і Азарова у ЗМІ широко застосовували "джинсу" проти політичних опонентів. Тоді "Свободу" так само, як і зараз, у період урядування Яценюка, звинувачували у всіх бідах і в тому, що вона захищає українську мову. Тепер "джинсу" – це потворне дітище Партії регіонів, вирішили воскресити. Але вже з ініціативи політичної сили, яка зараз має свого прем'єра.

Треба віддати належне піар-технологам Яценюка і "Народного фронту". Статті проти "Свободи" вийшли в кращих традиціях режиму Януковича. Утім, я здогадуюсь, звідки в Арсенія Петровича цей потяг до "джинси", і в з кого він брав приклад.

У 2007 році нинішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк тепло вітав тодішнього міністра фінансів в уряді Януковича Миколу Азарова з днем народження. У своїй вітальній промові Яценюк назвав Азарова справжнім державним чиновником.

"Я ніколи вам цього не говорив, але ще в далекі 90-ті роки, вже з тих часів у мене почав формуватися образ справжньої державної людини. Він у мене безпосередньо асоціюється виключно з одним прізвищем. Я не хочу нікого підняти або образити, але це прізвище Микола Азаров", – урочисто сказав теперішній лідер "Народного фронту" Яценюк.

Яценюк також додав, що хотів би, щоб його 60-річчя було таким же, як і в Азарова. Після цього він тепло обійняв і розцілував Азарова. На цьому дійстві були присутні Віктор Янукович, екс-міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова та екс-мер Києва Леонід Черновецький…

На відміну від брудних методів роботи замовників "джинси", "Свобода" завжди відверто декларує і заявляє про свою позицію. Свободівці не бояться відповідати за свої слова, висловлювати свою точку зору, критикувати роботу влади і пропонувати власне бачення побудови України. Тому під нашими публікаціями завжди стоять підписи наших партійців, а не безликі псевдоніми, за якими виразно проглядаються довгі кролячі вуха.

Якщо уряд Яценюка так успішно бореться з корупцією, тоді чому результати опитування громадської думки, оприлюднені у квітні цього року, свідчать про протилежне?

Корупція в Україні в часи урядування Яценюка та керівництва МВС Арсена Авакова не лише не зменшилася, а навіть зросла. Про це свідчить порівняльний аналіз досліджень рівнів корупції в Україні, які проводилися компаніями Transparency International, Gallup International та Центр Разумкова у 2013-2015 роках. Наприклад, у 2013 році 47,3% українців вважали, що судова система повністю корумпована. У 2015 році така думка було вже у 66% українців – зростання склало майже 20%. Аналогічна динаміка спостерігається і в інших сферах: правоохоронної – 45,5% і 64% (зростання – 18,6%), державних органах – 44,9% і 56% (зростання – 11,1%), медицині – 40,6% і 54% (зростання – 13,4%).

Всього 15% представників українського бізнесу вважають, що за останні півроку країна стала менш корупційною, в той час як погіршення ситуації відзначили 27,7% респондентів. Переважна більшість – 57,7% – вважає, що ніяких змін не відбулося. Податкова служба, Держземагентство та ДАІ є найкорумпованішими органами влади в Україні. Також до десятки відомств-"корупціонерів" потрапили: митниця, Міністерство внутрішніх справ, обласні адміністрації, прокуратура, міліція, санітарно-епідеміологічна служба, Державна реєстраційна служба, суди, пожежна служба, медичні установи, Державна архітектурно-будівельна інспекція, міськвиконкоми.

У звіті Міжнародної дорадчої групи, що створена Радою Європи та Україною для спостереження за розслідуванням подій на Майдані, зазначено, що затримання у справі розстрілу Майдану зривало саме МВС, яким керує представник "Народного фронту" і друг Яценюка Арсен Аваков. Міжнародні експерти чітко заявили, що МВС прямо перешкоджало переслідуванню головних підозрюваних у справі про розстріл на Інститутській.

Чи, може, Яценюк і його команда назвуть соціологів, експертів Ради Європи і всіх українців, які не бачать зрушень у боротьбі з корупцією, маріонетками Путіна, які заважають працювати?

Натомість усі звинувачення проти свободівських міністрів Ігоря Швайки та Андрія Мохника є надуманими. Їм не пред'явлено жодного обвинувачення. Тоді як звинувачення в корупції уряду підкріплюються численними документами. Коли ж "Свободу" звинувачують у тому, нібито вона винна у війні з Росією, бо виступила за скасування закону Ківалова-Колесніченка, хочу нагадати, що цей ганебний закон і досі діє в Україні. Його скасування так і не підписав Олександр Турчинов. Але це зовсім не зупинило російську агресію.

У ті недалекі часи, коли Арсеній Яценюк не сидів у затишному кріслі прем'єра, а виступав на майданах, він запевняв, що буде боротися за скасування антиукраїнського закону. Але, прийшовши до влади, його позиція змінилась, і він забув про те, що обіцяв людям. На відміну від лицемірної позиції "Народного фронту" і його лідерів, "Свобода" завжди виступала за єдину державну українську мову та її всебічний розвиток. Розвиток подій лише підтвердив нашу позицію: райони, де українська мова була фактично знищена, стали основними об'єктами російських загарбників.

Як казали мудрі люди, "на злодієві й шапка горить". У випадку ж Яценюка та його команди цей вислів можна, мабуть, перефразувати й таким чином: "На Сєні й шапка горить..."

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі