На Маланку ходили в "перебіранці"

У ніч на 14 січня відбуваються чарівні дійства, адже цими святковими днями небеса відкриті для молитви і навколо все покривається містерією свята. Маланка – народне свято напередодні "старого Нового року", своєрідний магічний обряд з передяганням у тварин та різних фольклорних персонажів. Більшість етнологів схиляються до думки, що Маланка – це найдавніше українське свято і сягає ще неоліту. Вечір 13-го у народі називають Щедрим або Багатим. Це пов'язано зі звичаєм готувати багатий святковий стіл. Найхарактернішою прикметою новорічного дійства є щедрування – народний звичай, під час якого групи щедрувальників обходять хати із побажанням щастя, здоров'я та достатку господарям. Щедрування супроводжується музикою, танцями та іграми.

Старовинне театралізоване дійство йшло від хати до хати і водило   козу – символ "умирання" та "воскресіння". В кожному місті, селі, маленькому куточку чи величезному регіоні святкування Маланки було різним. Найбільш пишним воно було  на Галичині та Буковині. Та не менш цікавим було і на Волині. На Володимирщині, за розповідями старожилів, подібне дійство у народі називали "перебіранцями".  Ця сама назва вживається і нині. Заздалегідь до вечора господині старались ховати увесь дорогий посуд, одяг та інші добротні речі, а господарі ховали все на дворі. Бо за давньою традицією той господар, який не впустив до хати "перебіранців" попадав під немилість грайливої молодої юрби. Бувало різне: вранці можна було знайти свою хвіртку на краю села або шукати свого воза десь, у кращому випадку, у сусіда. До війни, 13 січня проходило  в насиченому танцями, піснями, щедрівками руслі. За радянської влади, вільно щедрувати боялися, але все одно ходили. Лише в 80-ті рр. традиція повністю відродилася але вже не в таких масштабах.

Маланка – це справжнє мистецтво. Козу робили із дерев'яної палиці, бажано роздвоєної аби нагадувала роги. Багато хто чіпляв ще дерев'яні ложки – це вуха кози, а з протилежного боку чіпляли віхоть (жмут соломи чи сіна або клапоть тканини) – це був хвіст кози. Ще козу одягали в старий кожух хутром наверх. Рукава кожуха звисали до низу – це ноги кози. А той, хто цього вечора коза, залізає під кожух і якимось чином повинен крутити і хвостом і "мордочкою".

Окрім кози, був ще циган, дід, Маланка та Василь, жид, смерть, кіт та козак. Зазвичай, найгарніший хлопець з гурту, переодягався в Маланку, а наймолодший мав бути котом, до його обов'язків входило носити торбу, м'явкати та просити у господарів сала. В обов'язки Маланки входило робити "порядок" в хаті, бо вона чекала в гості свого коханого Василя.

Магічне дійство починалось із заходом сонця. До хати підходила молода юрба і дід починав стукати в вікно, щоб впустили в хату:

-         Пустіть в хату, бо вже коза замерзла!

Господарі за звичаєм повинні три рази відмовити і лише за четвертим разом  впускали. Вся юрба "завалювала" з піснями до хати. Маланка зразу починала "господарювати", перекидала смітник, заглядала в каструлі, в піч, перевертала посуд. Кожен із "переодітих" показував свої вміння: хтось щосили витанцьовував, хтось виспівував. Під час співу коза падає і вдає, що нібито мертва. Забава потроху рухається далі і хтось з гурту починає перераховувати, що треба дати козі, щоб вона ожила. Тут вступає в дію кіт і кричить:

-         "Сала, сала! Щоб наша коза встала"!

Коза, почувши про сало вмить оживає,  схоплюється на ноги і біжить до печі, принюхуючись до святкових страв. Пісня лунає далі: "За ці щедрівки – дайте горілки. А по цій мові – будьте здорові". Після закінчення побажань та святкових вітань, господарі пригощають щедрувальників і віддячують їх подарунками. Котові нарешті дають сала, дідові пирога, а головному з юрби гроші.

Традиції, які віками передаються з покоління у покоління, нам сучасникам, слід берегти та примножувати. Адже тільки так культурні надбання минулого можуть відродитися з новою силою у сьогоденні.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі