Урочисте перепоховання розстріляних жертв Володимир-Волинської тюрми


9 грудня на комунальному Федорівському кладовищі міста Володимир-Волинського (Волинська область) відбулося урочисте перепоховання  останків  жертв масових розстрілів періоду Другої світової війни, ексгумованих спільною українсько-польською експедицією у 2013 році на території валів городища, де тривалий час розміщувалась в'язниця НКВС.

Кривавий слід залишили по собі події 70-річної давнини у місті Володимирі-Волинському. Волинська земля досить довго берегла в собі цю страшну таємницю. Ніхто не знає їхніх імен, національностей, віросповідання… Ніхто не дасть відповіді на одне просте питання: за що вбито сотні жінок, дітей, чоловіків? Невідомі й імена тих страшних катів, які розстрілювали безневинних людей. Відомо лише те, що старе городище в центрі древнього міста стало місцем їхньої жахливої смерті. Археологи кажуть, що ідентифікувати усіх жертв поіменно – неможливо. Адже усі знайдені у братській могилі речі – це предмети повсякденного вжитку, такі як гребінці, окуляри, олівці та інші супровідні матеріали.

Загалом, на території колишньої Володимир-Волинської тюрми знайшли сім поховань періоду Другої світової війни. Кажуть, там розстрілювали як кати НКВС, так і нацисти. Археологи дослідили чотири могили. Стверджують, що у перших трьох – останки українців та поляків. Останнє, 4-те поховання – майже виключно польське.

Це вже четверте перепоховання. Загалом протягом чотирьох років досліджено і ексгумовано 1140 останків. Археологи планують продовжити і надалі розкопки, щоб останнє закатоване тіло знайшло спокій.

В жалобній церемонії взяли участь командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Генадій Воробйов, тимчасово виконуючий обов'язки командувача оперативного командування "Північ" генерал-лейтенант Ігор Колесник, начальник Академії Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Павло Ткачук, голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, командир 51 окремої механізованої бригади ОК "Північ" полковник Володимир Яцків, науковці та інші службовці. Від польської сторони делегацію очолював Міністр оборони Республіки Польща Томаш Сємоняк, начальник Генерального штаба Війська Польського генерал-полковник Мечислав Гоцул, представники посольства Республіки Польща в Україні, Міністерства закордонних справ Республіки Польща, науковці, військовослужбовці Хелмського гарнізону Війська Польського.

Скорботний мітинг розпочав міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк: "Наш обов'язок  похоронити ці жертви по-християнськи та в ім'я пам'яті про минуле, помолитися за вічний спокій душ невинно убієнних".

Міністр оборони Республіки Польща Томаш Сємоняк у траурній промові зазначив: "Сьогодні ми прощаємося із закатованими жертвами НКВС. У цей момент ми можемо усвідомити, що історія - це не тільки дати, історія - це не тільки великі відкриття, але й історія – це насамперед люди,  у яких відібрали життя, все, що вони мали. Пам'ятаймо про них".

По закінченню мітингу представниками духовенства української та польської сторін усіх конфесій проведена спільна заупокійна служба за загиблими, запечатування трун та освячення могили, а військовослужбовцями були віданні військові почесті.

На останок хотілося сказати, що та молитва, яка була на устах присутніх, принесе благодать не тільки невинно убитиv, а й живим. Адже пам'ять потрібна не мертвим, а живим. Бо, зрозуміло, що ті, хто б міг помолитися за їхній спокій: родичі, друзі, знайомі давно розбіглися по світах або, можливо, лежать поруч з ними. Допоки ще незавершені роботи, на місті братської могили височіє хрест з табличкою "В пам'ять жертв масових репресій 1939-1941 років". Згодом тут, за кілька кілометрів від польського кордону все-таки постане меморіал в пам'ять закатованих, замучених, розстріляних на території валів городища у Володимирі-Волинському.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі